Druten voor tweede keer op rij de toiletvriendelijkste gemeente van Nederland

19 november 2021

Geschatte leestijd: 3 minuten

In het jaarlijkse onderzoek naar toiletvriendelijkheid op Wereldtoiletdag is de Gelderse gemeente Druten net als vorig jaar de toiletvriendelijkste gebleken, gevolgd door het Overijsselse Losser en de stad Utrecht. De Maag Lever Darm Stichting (MLDS) stelt deze ranglijst ieder jaar op samen met de HogeNood-app, de grootste database van openbare toiletten in Nederland met nu ruim 7500 toiletten.

 

Roosendaal en Beesel sterkste stijgers, Berg en Dal sterkste daler

De gemeente Roosendaal (Noord-Brabant) steeg van plek 282 naar plek 17 in de lijst en is daarmee de snelste stijger, gevolgd door de gemeente Beesel (Limburg) die steeg van 254 naar 9. Beide gemeenten hebben niet alleen toiletten in gemeentelijke gebouwen opengesteld voor passanten, maar ook ondernemers (zoals horeca, winkels en dienstverleners) overgehaald om hetzelfde te doen. De gemeente Berg en Dal (Gelderland) is daarentegen het hardst gedaald op de lijst: van plek 107 naar 199. Deze daling kan komen omdat er dit jaar in die gemeente opengestelde of openbare toiletten zijn gesloten, of de (rolstoel)toegankelijkheid en spreiding van de toiletten is afgenomen.

De Toiletnorm: iedere 500 meter een toilet

‘Toiletten zijn niet alleen van belang voor twee miljoen mensen met een spijsverteringsziekte of de anderhalf miljoen blaaspatiënten maar uiteindelijk voor ons allemaal,’ aldus Bernique Tool, directeur Maag Lever Darm Stichting. ‘Uit onderzoek eerder dit jaar in opdracht van de Toiletalliantie bleek namelijk dat een gebrek aan toiletten één op de vijf mensen soms tot regelmatig thuishoudt. Onder vrouwen is dit maar liefst één op de drie. Ook geeft één op de drie mensen aan dat het tekort aan toiletten invloed heeft op de levenskwaliteit. De Toiletalliantie pleit er daarom voor dat er in stadscentra en in verblijfsgebieden als parken om de 500 meter een toilet te vinden moet zijn. Dat is nog in lang niet alle gemeenten het geval en daarom blijven we strijden voor voldoende toiletten voor iedereen.’

Top- en bottom-10 gemeenten wat betreft toiletvriendelijkheid (352 gemeenten)*

* In 2020, bestond de top 3 uit: Druten, Losser en Rotterdam. ** Als toeristen zouden worden meegeteld dan zou met name Schiermonnikoog en in mindere mate Amsterdam lager op de ranglijst uit komen. *** Alle gemeenten in deze twee categorieën hebben even weinig punten behaald en staan ex aequo laatste en één-na-laatste op de lijst.

Per provincie

Dit jaar is er voor het eerst een ranking per provincie gemaakt. Hieronder een overzicht van de best en slechtst scorende gemeente per provincie.

Over de Toiletalliantie

De Toiletalliantie bestaat uit ruim twintig maatschappelijke organisaties en heeft als missie om voor 2023 voldoende openbare toiletten in Nederland te hebben. Samen met gemeenten, winkeliers en horecaondernemers wil de Toiletalliantie ervoor zorgen dat dit goed wordt geregeld in Nederland, zowel in steden en dorpen als in de natuur. Het initiatief tot de Toiletalliantie is genomen door de Maag Lever Darm Stichting. Zie voor meer informatie: www.iederewctelt.nl

Ook interessant

Steeds meer grip op de spijsvertering

In het afgelopen jaar hebben we belangrijke stappen kunnen zetten voor iedereen met een spijsverteringsziekte. We kijken graag terug op wat we bereikt hebben en waar we ons in 2022 op gaan richten.

11 januari 2022

40 jaar Maag Lever Darm Stichting – een interview met directeur Bernique Tool

Na 40 jaar begint een nieuw hoofdstuk voor de Maag Lever Darm Stichting, vertelt een bevlogen Bernique Tool.

22 december 2021

Maag Lever Darm Stichting en Natuurmonumenten aan de slag met meer openbare toiletten in natuur

Vandaag, op ‘Wereld Toilet Dag’ wordt het project ‘When Nature Calls’ aangekondigd: meer dan dertig natuurtoiletten erbij in Nationale Parken en bij drukbezochte natuurgebieden.

19 november 2021

Doneer