‘De patiënt bepaalt zelf de behandelroute’

1 februari 2022

Geschatte leestijd: 4 minuten

Rianne Beckers (MDL-arts in opleiding in het Maastricht UMC en het Zuyderland Ziekenhuis) vindt zichzelf niet de meest traditionele dokter. “Ik vind het een uitdaging om met iemand te praten en uit te pluizen wie iemand écht is, om zo een volledig beeld te krijgen. Zo kan je vervolgens keuzes voor behandeling veel beter maken samen.” Voor haar patiënten met het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) maakt ze daarvoor vaak gebruik van de PDS Keuzehulp.

Dr. Rianne Beckers

Zeker voor de eerste kennismakingsgesprekken is voor Rianne het voorgeschreven halfuur consult eigenlijk te kort. Maar ze investeert haar tijd er graag in. “Het is heel waardevol om iemand écht te leren kennen; je weet wie je voor je hebt, en vooral ook waar ze zijn in hun leven. Bijvoorbeeld of ze net een zware fase hebben gehad, of stress hebben op hun werk. Als je alleen vraagt naar de buikpijn, dan mis je die aspecten. Mensen zijn meer dan hun buikpijn, maar het kan zo op de voorgrond komen, dat het allesoverheersend wordt.” Juist door haar vragen zo te stellen, komt Rianne erachter wat de factor kan zijn die op dit moment ontregelt.

Uit het verdomhoekje

Rianne gebruikt dus het eerste gesprek om samen te ontdekken wat er allemaal speelt, zeker als mensen nog helemaal geen aanvullende diagnostiek hebben. “Ik probeer de alarmsignalen uit het verhaal te halen, we kijken samen of er echt iets ‘kapot is’, of dat we te maken hebben met PDS. Als ik dat laatste vermoed, geef ik dat direct aan en ga ik vervolgens een aantal kleine onderzoeken doen om ernstigere ziekten uit te sluiten. Dat is fijner dan na vier afspraken en heel veel onderzoeken moeten zeggen ‘Dan zal het wel PDS zijn.’ Zo komt het in een verdomhoekje, alsof het niets is. En dat is niet zo.”

Twee aanvliegroutes

Nog in dat eerste gesprek pakt Rianne de PDS Keuzehulp erbij. Die kan je op twee manier aanvliegen: vanuit buik of vanuit hoofd. “Samen met de patiënt probeer ik een inschatting te maken; staan zij open voor een benadering vanuit het hoofd, of volgen ze liever de buik-route. Dan stuur ik ze naar huis en geef ze huiswerk mee: pluis die Keuzehulp nou eens uit, lees de website van de Maag Lever Darm Stichting en kijk wat je aanspreekt.”

Een zelfgekozen pad is altijd beter dan een opgelegd pad

Vervolgens plant ze een vervolggesprek. De uitslagen van de kleine onderzoeken zijn er dan ook en er is bevestigd dat het inderdaad PDS is. In dat vervolggesprek bespreken ze de behandelmethoden. “Het belangrijkste daarin is dat de patiënt er zelf achter staat. Iets moet bij je passen, je moet ervoor open staan. Maar vooral die eigen verantwoordelijkheid vind ik belangrijk. Ja, ik ben de dokter, maar de patiënt is echt leidend; hij of zij heeft zeggenschap over de route die hij of zij wil bewandelen. Als mensen een eigen pad kiezen, is dat altijd beter dan datgene wat opgelegd wordt door mij.”

De invloed van je gebruiken op je lichaam

PDS zit niet alleen in de buik, maar in de communicatie tussen buik en hoofd. Als er een disbalans in je leven ontstaat door bijvoorbeeld stress, hormonen, ziekte, medicijnen of voedingsmiddelen, kan het systeem onder druk komen te staan, waardoor je last kan krijgen van pijn in de buik, dunnere ontlasting of juist verstopping. “Het is belangrijk te beseffen dat bepaalde life events invloed hebben op je fysieke gesteldheid. En dat hoeven echt geen grote trauma’s te zijn. Het gaat dan ook over nét iets teveel werken, nét iets teveel eten of niet meer sporten tijdens een lockdown bijvoorbeeld. Ik merk bij patiënten dat alleen dat besef bij hen al echt wat doet.”

Helaas bestaat er geen gouden pilletje om alles even snel mee op te lossen. “Sterker nog, het eerste medicijn of methode die je probeert, gooit ook niet alles in een keer om, het kan wel maanden duren voor je iets merkt. We werken vaak met een plan A en B of zelfs C. Vaak is het zoeken naar de juiste behandeling, juist omdat het zo persoonlijk is. De Keuzehulp kan daarin ontzettend waardevol zijn.”

Ook interessant

€1 miljoen voor 4 onderzoeken naar vroege opsporing van spijsverteringsziekten

Op 7 december 2022 heeft de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) bekend gemaakt welke vier onderzoeksteams dit jaar subsidie ontvangen binnen de subsidielijn Right on Time 2022.

7 december 2022

Reactie op uitzending EenVandaag

Wij begrijpen dat het item van EenVandaag dat is uitgezonden op 28 maart vragen kan oproepen over huis-aan-huis werving en hoe goede doelen hiermee omgaan. Daarom leggen we graag uit waarom we voor deze methode kiezen.

28 maart 2022

Maag Lever Darm Stichting drumt Nederland wakker voor de spijsvertering

Met een daverende drumsolo als wake-up call wil de Maag Lever Darm Stichting Nederland aan het denken zetten over de spijsvertering. Het is de plek waar allerlei ziekten ontstaan en waar dus ook de oplossing voor meer gezondheid ligt. Door onze buik serieus te nemen, vezelrijker te eten en alert te zijn op de eerste signalen als er toch iets misgaat, kunnen we ziekten voorkomen. Met de campagne Listen to your guts roept de MLDS vanaf vandaag alle Nederlanders op om beter naar hun spijsvertering te luisteren.

3 maart 2022

Doneer