Voor meer vragen en antwoorden over de herstart van het bevolkingsonderzoek darmkanker kun je terecht op de website van het bevolkingsonderzoek.
Bevolkingsonderzoek en het coronavirus – FAQ
11 mei 2020
Bevolkingsonderzoek gaat weer van start
Het bevolkingsonderzoek darmkanker wordt weer opgestart. Bij de ziekenhuizen komt er langzaam weer ruimte beschikbaar voor deelnemers die via het bevolkingsonderzoek worden doorverwezen. Hieronder hebben wij een overzicht met de veelgestelde vragen over de herstart van het bevolkingsonderzoek darmkanker.
Het bevolkingsonderzoek is weer gestart, wanneer krijg ik nu mijn uitnodiging.
Op maandag 11 mei is het bevolkingsonderzoek darmkanker weer opgestart. Het bevolkingsonderzoek was half maart tijdelijk stopgezet. Het uitgangspunt was om zo snel mogelijk de bevolkingsonderzoeken te herstarten. In ziekenhuizen en behandelcentra is weer ruimte ontstaan voor de reguliere zorg. Het opstarten gebeurt gefaseerd. Als eerst zullen de mensen die een uitnodiging hebben gekregen voor een vervolgonderzoek, maar die geannuleerd is door het coronavirus een nieuwe afspraak ontvangen. En de mensen die al een uitnodiging met ontlastingstest hebben ontvangen, kunnen de ontlastingstest nu wel insturen.
Waarom was het bevolkingsonderzoek tijdelijk stopgezet?
Het bevolkingsonderzoek was tijdelijk stopgezet in verband met het coronavirus. Door de uitbraak van het coronavirus is de beschikbare zorg in Nederland onder druk komen te staan. Om de druk te verminderen is in opdracht van het ministerie Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) ook de bevolkingsonderzoeken naar borstkanker en baarmoederhalskanker tijdelijk stopgezet.
Ik heb een uitnodiging thuis liggen, kan ik nu deelnemen?
Ja, als je een uitnodiging thuis hebt liggen, kun je de ontlastingstest nu weer insturen. De ontlastingstest is langere tijd houdbaar. Op de ontlastingstest staat tot wanneer je deze kunt gebruiken (jaar, maand). Bewaar de test voor gebruik tussen de 2 en 30 graden, bijvoorbeeld in de koelkast. Als de houdbaarheidsdatum is verstreken kun je een nieuwe set opvragen via de informatielijn van het RIVM.
Het ziekenhuis/behandelcentrum heeft mijn intakeafspraak of coloscopie afgezegd in verband met corona. Moet ik zelf een nieuwe afspraak maken?
Nee, als je afspraak is afgezegd door het ziekenhuis/behandelcentrum nemen zij weer contact met je op om een nieuwe afspraak in te plannen. Wanneer deze afspraak kan plaatsvinden hangt af van de beschikbare ruimte voor vervolgonderzoek van het ziekenhuis/behandelcentrum.
Ik heb mijn intakeafspraak afgezegd in verband met corona. Moet ik zelf een nieuwe afspraak maken?
Ja, hiervoor kun je contact opnemen met de informatielijn van het RIVM. Zij zullen een nieuwe afspraak maken. Wanneer deze afspraak kan plaatsvinden hangt af van de beschikbare ruimte voor vervolgonderzoek van het ziekenhuis/behandelcentrum.
Ik heb mijn coloscopie afspraak afgezegd in verband met corona. Moet ik zelf een nieuwe afspraak maken?
Ja, hiervoor kun je contact opnemen met het desbetreffende ziekenhuis/behandelcentrum om een nieuwe afspraak in te plannen. Wanneer deze afspraak kan plaatsvinden hangt af van de beschikbare ruimte voor vervolgonderzoek van het ziekenhuis/behandelcentrum.
Ik maak me zorgen dat ik darmkanker heb, wat moet ik doen?
Wanneer er sprake is van een van de alarmsignalen van darmkanker is het goed alert te zijn. Heb je bloed in de ontlasting aangetroffen? Raadpleeg dan meteen een huisarts. Wanneer je last hebt van andere klachten die kunnen duiden op darmkanker (bijvoorbeeld: veranderend ontlastingspatroon, vermoeidheid, loze aandrang) en dit houdt langer aan dan 14 dagen en je maakt je zorgen, is het belangrijk om contact op te nemen met de huisarts. Meer informatie over alarmsignalen is hier te vinden.
Gerelateerd nieuws

Je poep checken kan je leven redden
Maart is internationaal uitgeroepen tot darmkankermaand. Daarom vraagt de Maag Lever Darm Stichting deze maand extra aandacht voor darmkanker en de 7 signalen van darmkanker.9 maart 2023

Het coronavirus en spijsverteringsziekten
We weten inmiddels dat corona niet alleen (de zorg voor) coronapatiënten raakt. Het heeft ook grote gevolgen voor de reguliere zorg en dus ook de zorg voor mensen met spijsverteringziekten of -klachten.31 mei 2022

Meer levens redden door het bevolkingsonderzoek darmkanker nóg slimmer te maken
De Maag Lever Darm Stichting bestaat 40 jaar. In die 40 jaar zijn er grote stappen gezet in de diagnostiek en behandeling van darmkanker. Ook de invoering van het bevolkingsonderzoek darmkanker in 2014 was revolutionair. Via dit bevolkingsonderzoek kunnen darmtumoren of zelfs de voorlopers daarvan in een vroeg stadium worden ontdekt. Op die manier worden jaarlijks duizenden levens gered. Tijdens de darmkankermaand vragen we extra aandacht voor het belang van vroege opsporing van darmkanker.1 maart 2022