Ademtest slokdarmkanker: de meest gestelde vragen

13 september 2019

Als we slokdarmkanker sneller kunnen opsporen, dan is de ziekte vaak beter te behandelen. Daarom heeft de Maag Lever Darm Stichting een oproep gedaan om een onderzoek te steunen dat vroege opsporing van slokdarmkanker in de toekomst mogelijk kan maken. Hierin bekijkt arts-onderzoeker Yonne Peters of deze ademtest slokdarmkanker betrouwbaar op kan sporen. Naar aanleiding van de oproep ontvingen we enkele vragen. Dit zijn de meest gestelde:

Kan ik mij ook aanmelden voor het onderzoek?

Op dit moment kan dat helaas niet. Het onderzoek zit nu in de pilot fase waarin de onderzoekers mensen benaderen via deelnemende huisartsenpraktijken benaderen. De onderzoekers gaan nu binnen 15 huisartspraktijken in en rondom Nijmegen 450 mensen met klachten van chronische zuurbranden testen. Deze studie binnen de huisartspraktijken duurt 3 jaar. Als daarna blijkt dat de ademtest goed werkt, zullen de onderzoekers in een grotere studie ook verder in Nederland gaan onderzoeken. Dan is aanmelden waarschijnlijk wel mogelijk. Ons doel is uiteindelijk dat een betrouwbare en toegankelijke test beschikbaar komt in Nederland.

Kan of moet ik mijn adem laten testen bij de huisarts?

Dat kan op dit moment nog niet. Er is nu eerst onderzoek nodig of deze manier van testen betrouwbaar genoeg is. Door het onderzoek van de ademtest komen we er achter of we de ziekte op deze manier sneller kunnen opsporen, en hoeveel gezondheidswinst het oplevert wanneer we dat op grotere schaal meten. Bij het bevolkingsonderzoek darmkanker is dat bijvoorbeeld al het geval. We willen met deze ademtest een begin te maken met het vroeger opsporen van slokdarmkanker, maar zover zijn we helaas nog niet. Daarom bevat de brief een oproep om dit project te steunen.

Ik heb slikklachten en maak me zorgen, wat kan ik doen?

Slikklachten hoeven niet per se te wijzen op een serieuze aandoening, ze kunnen ook veroorzaakt worden door onschuldige ziektes. Maar het is altijd goed om klachten serieus te nemen. Wanneer je bijvoorbeeld last hebt van ‘passageklachten’ (het eten wil bijvoorbeeld niet goed zakken), is het goed om contact op te nemen met een huisarts. Lees hier meer over klachten van de slokdarm en maag en hoe je kunt handelen.

Ik heb last van brandend maagzuur, wat kan ik doen?

Bijna iedereen heeft wel eens last van brandend maagzuur of een oprisping. Bijvoorbeeld na een zware maaltijd. Dit kan geen kwaad. Als je echter regelmatig last hebt van brandend maagzuur is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Deze kan beoordelen of onderzoek of verdere behandeling nodig is. Lees hier meer over brandend maagzuur.

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer
Fiets mee van Mond tot Kont
250 km fietsen voor de spijsvertering. Doe je mee?
Schrijf je in