4 februari is het Wereldkankerdag

3 februari 2022

Geschatte leestijd: 2 minuten

Ieder jaar wordt op 4 februari wereldwijd stilgestaan bij de impact van kanker. Dit jaar staan wij stil bij één van de meest dodelijke vormen ervan: alvleesklierkanker. Per jaar krijgen ongeveer 2.800 Nederlanders deze diagnose. Een diagnose die voelt als een doodvonnis, vanwege de schrikbarend slechte prognose. Na 5 jaar is slechts 9% van de patiënten nog in leven. In de afgelopen 30 jaar is op bijna alle vormen van kanker flinke vooruitgang geboekt in overleving. Helaas niet bij alvleesklierkanker (Bron: Integraal Kankercentrum Nederland).

Deltaplan Alvleesklierkanker

Het Deltaplan Alvleesklierkanker is een uniek samenwerkingsverband tussen de Maag Lever Darm Stichting, de DPCG (vijftien landelijke expertisecentra) en het patiëntenplatform Living With Hope. Met verenigde krachten wij samen aan één doel: een betere toekomst voor mensen met alvleesklierkanker. Het Deltaplan Alvleesklierkanker is in november 2019 gestart met drie belangrijke pijlers: wetenschappelijk onderzoek naar alvleesklierkanker versnellen, de handen ineen slaan om de beste behandeling voor iedereen beschikbaar te maken én te werken aan een betere kwaliteit van leven voor patiënten.

'Er was geen vechten aan'

Zes weken. Zo kort had Florence (40) om te wennen aan de diagnose alvleesklierkanker bij haar moeder, het ziekenhuistraject te doorlopen én om afscheid van haar te nemen.

Lees verder

Agenda

Rond Wereldkankerdag kun je (nader) kennismaken met diverse zorgorganisaties in het land. Ook dit jaar zetten zij vanwege corona vooral online hun deuren open voor bijvoorbeeld een luisterend oor, een rondleiding of een lezing. Neem een kijkje in de agenda.

Ook interessant

Samen in actie tegen alvleesklierkanker: Deltaplan Challenge Ameland 2022

Zaterdag 29 oktober 2022 vindt de 2e editie van de Deltaplan Challenge Ameland plaats! Deze bijzondere dag zal volledig in het teken staan van uitdaging en verbinding.

13 oktober 2022

Wereldkankerdag 4 februari 2021

We maken ons zorgen over de daling van het aantal diagnoses darmkanker en andere spijsverteringskankers als gevolg van corona. Voor de meeste soorten kanker geldt, dat hoe eerder de ziekte wordt ontdekt, hoe groter de kans op genezing en een betere kwaliteit van leven. Wees daarom alert. Heb je klachten, verergeren ze of maak je je zorgen? Meld het bij je huisarts, bij het ziekenhuis of op een eerstehulpafdeling als dat nodig is.

3 februari 2021

Impact corona op zorg bij kanker

De gevolgen van corona zijn zichtbaar in het hele zorgsysteem van Nederland. Tijdens de lockdown is de reguliere (anders dan de corona) zorg op een lager pitje komen te staan. De zorg voor niet-coronapatiënten werd in vele gevallen uitgesteld. Langzamerhand wordt duidelijk met welke gevolgen.

2 september 2020

Doneer