Nieuw medicijn verlengt leven bij darmkanker

Gepubliceerd op: 18 juli 2016

Nieuw medicijn verlengt leven bij darmkanker

Een nieuw middel genaamd Xilonix is effectief bij uitgezaaide darmkanker. Het verbetert in verschillende opzichten de gezondheid van gebruikers, geeft minder bijwerkingen en verlengt het leven. Dat stelt een internationaal team van wetenschappers op een belangrijk Europees congres over oncologie.

Het nieuwe medicijn, Xilonix, valt een belangrijke stof aan die wordt gemaakt door kankercellen. Deze stof, IL-1α, stimuleert de aanleg van bloedvaten rond de tumor. Dat is nodig om de tumor te voeden en groter te laten groeien. Daarnaast heeft IL-1α nog andere functies. Het brengt de stofwisseling uit balans, zodat het lichaam energie gaat halen uit de afbraak van spieren. Het gevolg is dat iemand met kanker flink afvalt. In de hersenen zorgt deze stof voor vermoeidheid en angst. Xilonix heeft een remmende werking op IL-1α.

De overleving neem toe van gemiddeld 4 maanden naar 12 maanden.

Groot onderzoek
Aan het onderzoek deden 309 mensen met uitgezaaide darmkanker mee die niet goed reageerden op chemotherapie en te maken hadden met ernstige lichamelijke klachten en gewichtsverlies. Uit eerder onderzoek is al gebleken dat Xilonix veilig is voor gebruik bij mensen.

Ervaringen van de patiënt
Onlangs zijn er door het Europees Geneesmiddelenbureau nieuwe criteria  opgesteld voor het meten van de effectiviteit van een geneesmiddel tegen kanker. Deze criteria gaan meer in op de symptomen die voorkomen bij kanker en de ervaringen van patiënten bij gebruik. In deze

studie hebben de onderzoekers voor het eerste deze nieuwe criteria gebruikt.

Klaar voor de markt?
De behandeling met Xilonix blijkt volgens de nieuwe criteria beter te werken dan de gebruikelijke behandeling zonder dit middel. De ervaringen van de deelnemers die Xilonix gebruikten zijn positiever en bijwerkingen kwamen een kwart minder voor dan bij de reguliere behandeling. De overleving neemt bovendien toe van gemiddeld 4 maanden naar 12 maanden.  Dankzij de goede resultaten van dit grote onderzoek, kan het middel op de markt gebracht worden. Het is nog niet bekend wanneer dit zal gebeuren.

 

Bron: Hickish, T en collega’s A, pivotal phase 3 trial of MABp1 in advanced colorectal Cancer.  Annals of Oncology 27 (Supplement 2): ii118–ii128, 2016

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven