Nieuw leverweefsel maken uit leverstamcellen

Gepubliceerd op: 23 december 2015

Nieuw leverweefsel maken uit leverstamcellen

Onderzoekers kunnen in het laboratorium nieuw leverweefsel laten groeien uit enkele leverstamcellen. Dit nieuwe weefsel kan in muizen worden getransplanteerd om leverschade te herstellen.

De weefsels in het lichaam vernieuwen zich continu: oude cellen sterven af en nieuwe cellen komen hiervoor in de plaats. In het ene orgaan gebeurt dit sneller dan in het andere. De cellen in de darmwand worden bijvoorbeeld heel snel vervangen, namelijk al binnen vier dagen. De stamcellen in de darmen delen zich voortdurend waardoor telkens nieuwe darmcellen beschikbaar zijn. Deze stamcellen zijn herkenbaar aan het Lgr5 gen dat meer actief is dan in 'gewone' darmcellen.

De onderzoekers hebben uitgevonden dat in de lever ook stamcellen zitten met een actief Lgr5 gen. Maar de lever vernieuwt zich niet heel snel. De stamcellen met Lgr5 gen worden alleen actief als er leverschade is. Op dat moment vormen de stamcellen namelijk nieuwe cellen om de schade te repareren. De onderzoekers willen weten of ze de leverstamcellen kunnen gebruiken om in het laboratorium nieuwe stukjes leverweefsel te maken.

Wat zijn de resultaten?
De onderzoekers hadden leverstamcellen uit een muis met het actieve Lgr5 gen verzameld. Hiervoor moesten ze eerst de lever beschadigen om Lgr5 te activeren. Vervolgens is het gelukt om deze leverstamcellen in het laboratorium te vermeerderen. Zo ontstaan nieuwe stukjes leverweefsel waarvan de cellen bijna dezelfde eigenschappen hebben als normaal leverweefsel.

Daarna hebben de onderzoekers geprobeerd dit nieuwe leverweefsel in een muis te transplanteren. Deze muis had de stofwisselingsziekte tyrosinemie. Hierdoor stapelen giftige stoffen zich op met leverschade als gevolg. Het getransplanteerde leverweefsel in deze muis zorgde ervoor dat de lever beter werkt. Bovendien was de overlevingskans veel groter dankzij de transplantatie. Hiermee is aangetoond dat de transplantatie succesvol is verlopen.

Wat zijn de conclusies en wat voegt dit onderzoek toe?
Uit eerder onderzoek bleek al dat je stamcellen uit de darm in het laboratorium kon opkweken tot nieuwe stukjes darmweefsel. Dit nieuwe darmweefsel werd daarna in een muis getransplanteerd en repareerde daar de kapotte stukjes darmwand. In deze studie hebben de onderzoekers het voor elkaar gekregen om hetzelfde trucje toe te passen op leverstamcellen. Dit is een stuk moeilijker omdat leverstamcellen alleen actief zijn bij weefselschade.

De resultaten uit deze studie zijn erg hoopvol. Misschien is het in de toekomst mogelijk om bijvoorbeeld ook andere weefsels te kweken uit stamcellen. Denk bijvoorbeeld aan hartweefsel voor iemand die net een hartinfarct heeft gehad. Omdat je eigen stamcellen kunnen worden gebruikt, is de kans op afstoting veel minder groot. Daarnaast is er veel minder donorweefsel nodig, alleen een paar stamcellen. Maar dit onderzoek is alleen uitgevoerd in muizen. Eerst moet meer onderzoek worden gedaan om te kijken of dit ook een goede en veilige methode is voor mensen.

De professor die dit onderzoek heeft uitgevoerd, is ook op tv geweest. Kijk hier naar deĀ uitzending.

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven