Nationale poepdag: denk aan je gezondheid, kijk achterom!

Gepubliceerd op: 12 april 2017

Nationale poepdag: denk aan je gezondheid, kijk achterom!

Vandaag, 12 april, is het Nationale Poepdag. Een initiatief van de Maag Lever Darm Stichting. Op deze dag vragen we aandacht voor poep. Je poep heeft je namelijk wat te vertellen over je gezondheid en het is belangrijk daar alert op te zijn.

nationale poepdag

Verandering van structuur, frequentie of kleur kan een signaal zijn dat er iets niet goed is met je buikgezondheid. Via onze poepwijzer kun je kijken waar veranderingen in je ontlasting mogelijk op kunnen wijzen. Uit onderzoek blijkt dat 7 op de 10 mensen achterom kijkt. Vervolgens is het ook goed te kijken naar welke handelingen belangrijk zijn, wanneer je iets vreemds constateert in je ontlasting. Zo gaat 40 procent van de mensen met darmklachten niet naar de huisarts, en 35 procent gaat niet of te laat naar de huisarts bij klachten die kunnen wijzen op darmkanker.

Doe de poepwijzer

Wanneer je bloed in de ontlasting ziet is het goed om met de huisarts contact op te nemen. Wil je weten wat nog meer signalen zijn die je poep kan afgeven? 

Ga naar poepwijzer.nl

Jong geleerd is oud gedaan

Praten over ontlasting, zeker wanneer er klachten zijn, moet op jonge leeftijd beginnen. 68 procent van de Nederlanders geeft aan dat de opvoeding hier een belangrijke rol bij speelt. Dat wordt volledig beaamd door Nance, die speciaal voor deze dag de ‘Poepie Song’ schreef.

Het Poeppaleis

Tessie Vilé en Nieske Castelijn, oprichters van Stichting het Poeppaleis, onderkennen dat als geen ander. Zij lanceren vandaag op het Eemplein in Amersfoort het Pop Up Poeppaleis, met daarin de ‘Grote Verteermuur’ – een interactief en door kunstenaars vormgegeven spijsverteringskanaal, dat basisschoolkinderen kennis laat maken met het thema. Lees hier meer over het Poeppaleis.

Foto verteermuur

Bron: Maag Lever Darm Stichting

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven