Het Nationaal Schoolontbijt 2018, een feestje voor iedereen

Gepubliceerd op: 7 november 2018

Het Nationaal Schoolontbijt 2018, een feestje voor iedereen

Het Nationaal Schoolontbijt is weer van start gegaan. Op maandag 5 november vond de start van de 16e editie van het Nationale Schoolontbijt plaats op een boot. Omdat bij een ontbijt niemand buiten de boot mag vallen. Het thema van dit jaar is “een feestje voor iedereen”
Nationaal Schoolontbijt 2018

Op radarstoomboot “de Majesteit” werd het Nationale Schoolontbijt feestelijk geopend door Nicky Romero en kinderen van groep 7 en 8 van de Oscar Romero School in Rotterdam. Tijdens het ontbijt mochten de kinderen een kijkje nemen bij de draaitafel van de dj, waar gretig gebruik van gemaakt werd. Ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Een vezelrijk ontbijt brengt de spijsvertering op gang en zorgt voor een goede stoelgang. Het zorgt voor energie voor de benodigde concentratie op school en voorkomt trek in snoep, koek en snacks.

De Maag Lever Darm Stichting streeft naar een gezonde buik voor iedereen. En daarom steunt de Maag Lever Darm Stichting het Nationaal Schoolontbijt. Anders partners van het Nationaal Schoolontbijt zijn het voedingscentrum, Jongeren op Gezond Gewicht, en de Nederlandse Coeliakie Vereniging.

Een feestje voor iedereen

Het goede doel van dit jaar is stichting Kinderpostzegels. Stichting Kinderpostzegels presenteerde samen met Universiteit Hoofddocent Laura Batstra (Rijksuniversiteit Groningen) Klassenfeestjes. Een door haar geschreven handboek om een feestje voor iedereen mogelijk te maken.

Op de website van het Nationaal Schoolontbijt kunnen kinderen aan de hand van een ontbijtmeter en leuke animaties ontdekken hoe gezond hun ontbijt is. Uiteraard aangevuld met tops en tips.

Hoe ziet de ontbijtweek er uit?

Deze week gaan zo’n half miljoen kinderen op 2.500 basisscholen meedoen. In 275 gemeenten brengen schoolklassen ook een ontbijtje bij hun burgemeester op het stadhuis. Aan het eind van het ontbijt betaalt de burgemeester symbolisch voor zijn/haar ontbijt met een donatie voor het goede doel, stichting Kinderpostzegels.

Een jarenlange traditie is ook het Binnenhofontbijt op woensdag 7 november. Hierbij gaan Haagse basisscholieren, die zich om uiteenlopende redenen soms buitengesloten voelen, aan tafel met leden van de Eerste en Tweede Kamer. Om samen van gedachten te wisselen over wat hen bezig houdt.

De afsluiting van de ontbijtweek is dit jaar in het stadhuis van Maastricht, op vrijdag 9 november. Hier zal burgemeester Annemarie Penn-te Strake de cheque met de eindstand van de donaties namens alle burgemeesters overhandigen.

Zelf aan de slag

Wil je zelf ook aan de slag gaan met een gezond ontbijt? Of met andere vezelrijke maaltijden? Of zou je willen weten hoeveel gram vezels een kind nodig heeft? Kijk voor vezelrijke inspiratie op Hoe Gezond is Jouw Buik!

Bron: Maag Lever Darm Stichting

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven