Gepubliceerd op: 9 februari 2018

Motie Bergkamp openbare toiletten aangenomen

Een stap in de richting om het tekort aan openbare toiletten op te lossen.

Afgelopen week werd de motie van Vera Bergkamp (D66)  unaniem werd aangenomen door de Tweede Kamer. In deze motie roept Bergkamp het kabinet op om het aantal toiletten en de toegankelijkheid van toiletten te vergroten.
 

Bergkamp roept de Tweede Kamer op om in gesprek te gaan met VNO-NCW, MKB Nederland en de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten (VNG). VNO-NCW en MKB Nederland kunnen de winkeliers, bedrijven en horecaondernemers mobiliseren en stimuleren om hun toilet open te stellen voor publiek. VNG kan gemeenten oproepen om in actie te komen en te zorgen dat de toegankelijkheid en het aantal toiletten goed wordt geregeld.

Jaarverslag_Waarkaniknaardewc

In buitenland beter geregeld

We zijn blij dat de motie is aangenomen. Op dit moment blijft 1 op de 4 buikpatiënten of mensen met incontinentie regelmatig of zelfs helemaal thuis uit angst om geen toilet te vinden. In Nederland is het slechter geregeld dan in veel buitenlandse landen. Neem bijvoorbeeld het Nette Toilette initiatief in Duitsland waarbij ruim 300 gemeenten zich inmiddels hebben aangesloten. De gemeente geeft winkeliers en horeca een vergoeding voor onderhoud en beheer als zij hun toilet openstellen voor publiek.

Stap in goede richting

Deze motie is een stap in de goede richting om het schrijnend tekort aan openbare toiletten in Nederland op te lossen. Het betekent dat de Tweede Kamer het toiletprobleem serieus neemt en wil dat er gezamenlijk actie wordt ondernomen. En dat is precies wat we willen. Samen kunnen we dit probleem oplossen en zorgen dat straks niet alleen de 2 miljoen buikpatiënten, maar ook ouderen, mensen met incontinentie, (zwangere) vrouwen en ouders met kleine kinderen met gerust hart op pad kunnen gaan.

Beluister het interview met directeur Bernique Tool over de motie in het radioprogramma Open Huis (Radio 5). 

Bron: Maag Lever Darm Stichting

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven