MLDS Award 2016: maagzuurremmer kan darmflora drastisch veranderen.

Gepubliceerd op: 7 oktober 2016

“Medicijn niet zo onschuldig als gedacht”

Meer dan 1 miljoen Nederlanders gebruiken maagzuurremmers van het type protonpompremmers. Wereldwijd behoren ze tot de meest gebruikte geneesmiddelen. Deze maagzuurremmer kan de samenstelling van de darmflora drastisch veranderen. Dit is de opmerkelijke uitkomst van de studie van promovendi Floris Imhann, Marc Jan Bonder en Arnau Vich Vila, waarmee zij internationaal veel aandacht trokken. Tijdens het NVGE najaarscongres op 6 oktober ontvingen zij daarvoor de MLDS Award 2016.
Imhann ontving de prijs van prof. dr. Geert Kazemier, gastro-intestinaal chirurg en sectorhoofd bij het VUmc en lid van de jury van de MLDS Award en jhr. mr. Joris Backer, voorzitter van de raad van Toezicht van de Maag Lever Darm Stichting. Imhann is als arts-onderzoeker van de afdelingen maag-darm-leverziekten en genetica verbonden aan Universitair Medisch Centrum Groningen. Het onderzoek dat eind 2015 werd gepubliceerd in het gerenommeerde medisch tijdschrift Gut, kreeg in de nationale en internationale pers veel aandacht.
mlds_award_lowres

Op de foto: promovendi Floris Imhann neemt de MLDS-award in ontvangst

Het onderzoek

De onderzoekers vroegen ruim 1800 proefpersonen hun ontlasting in te vriezen en te bewaren. De ontlasting werd vervolgens opgehaald en met behulp van DNA-technieken onderzocht. “20% van de bacteriesoorten in de darm zijn veranderd na gebruik van deze maagzuurremmers”, stelt onderzoeker Imhann. De verandering van samenstelling van de darmflora kan volgens de onderzoeker verklaren hoe het gebruik van maagzuurremmers de kans op darminfecties verhoogt. De bacteriën die je ziek kunnen maken, daar zien we er meer van na het gebruik van maagzuurremmers. Bovendien zien we minder goede bacteriën. “Eerder onderzoek liet al zien dat als je maagzuurremmers gebruikt, je meer kans hebt op een darminfectie. Wij hebben het mechanisme gevonden wat dat extra risico kan verklaren. Je ziet veel meer bacteriën die in je mond leven terug in de ontlasting bij mensen met maagzuurremmers. Bacteriën overleven de natuurlijke barrière in de maag makkelijker doordat het maagzuur minder zuur is.”

 

In veel gevallen is het gebruik van de maagzuurremmers noodzakelijk. Maar lang werd gedacht dat dit medicijn geen of nauwelijks negatieve bijwerkingen heeft. Dus het wordt vaak voorgeschreven. ”Het is nu van belang dat onnodig gebruik voorkomen gaat worden en dat artsen kritisch na gaan denken of het slikken van de maagzuurremmers nodig is.”, aldus Imhann.

“20% van de bacteriesoorten in de darm zijn veranderd na gebruik van deze maagzuurremmers”

MLDS Award

De MLDS Award 2016 wordt toegekend aan een artikel dat in 2015 gepubliceerd is en dat de meeste impact heeft voor patiënten. De aanmeldingen worden beoordeeld door een Nederlandse jury, bestaande uit drie hoogleraren uit het MDL-onderzoeksveld en een vertegenwoordiger van MDL-patiënten. De MLDS Award vertegenwoordigt een waarde van 5.000 euro. Dit bedrag kan naar eigen inzicht besteed worden aan wetenschappelijke doeleinden.

Bron: Maag Lever Darm Stichting

Naar boven