Mis(s) 2017-finaliste Christel maakt zich hard voor zeldzame ziekten

Gepubliceerd op: 1 mei 2017

Mis(s) 2017-finaliste Christel maakt zich hard voor zeldzame ziekten

Leven met een ernstige maagverlamming, een spierstoornis en hypermobiliteitssyndroom. Het overkwam Christel. Na haar persoonlijke strijd om begrip, vraagt ze nu publiekelijk de aandacht voor mensen met zeldzame ziekten. Als finalist van de Mis(s)verkiezingen 2017, een SBS-programma met Lucille Werner als initiatiefneemster, heeft ze een helder verhaal te vertellen: ‘Ik wil de vooroordelen van mensen met een handicap een halt toe roepen’.  Ook maakte ze een heel persoonlijke video, welke je hieronder kunt bekijken.

Christel Verbogt (20) werd op haar veertiende ziek. “Voor die tijd was ik gewoon een gezonde jonge meid. Het begon allemaal met buikklachten, maar het heeft enorm lang geduurd voordat ik een diagnose kreeg”, vertelt ze. Christel blijkt uiteindelijk een maagverlamming (gastroparese) te hebben, een vrij zeldzame en ernstige aandoening. Haar maag ledigt zich niet tot nauwelijks en ze krijgt uiteindelijk een voedingssonde. Maar daar blijft het niet bij: ook heeft zij Dystonie (een spierstoornis) waardoor zij in een rolstoel is beland, en het hypermobiliteitssyndroom. Toch blijft ze positief, streeft ze haar doelen na én gaat ze de strijd aan in de Mis(s)verkiezing.

Christel Verbogt missverkiezing (2)

Knokken…

“Ik had vervelende klachten”, vertelt Christel. “Veel buikpijn, last van misselijkheid, verstoppingen in mijn darm en geen normaal ontlastingspatroon. Na het eten moest ik altijd overgeven. Artsen dachten door mijnleeftijd al snel aan een eetstoornis. Het is zwaar om met zulke klachten hard te moeten knokken voor begrip. Niet alleen bij medische professionals, ook inmijn sociale leven. Je wilt gewoon mee kunnen met je vrienden, en daar lig je dan, wéér in het ziekenhuis.”

“Na talloze ziekenhuisbezoeken zonder resultaat in Nederland, ben ik naar een Belgische arts gestapt. Daar werd de diagnose al snel gesteld: ik had gastroparese. Ofwel: een ernstig vertraagde maagontlediging, een storing in de bewegingen van mijn maag. Ik kreeg een voedingssonde. In mijn hoofd was er intussen een groot acceptatieproces gaande: ‘Ik kan nu niets meer eten’, dacht ik dan. Dat is nu al 4,5 jaar geleden, maar het blijft gewoon heel lastig. Let maar eens op: álles om je heen draait om eten. Een feestje: eten. Reclame kijken op televisie: eten. Je wordt er constant mee geconfronteerd.“

… en positief blijven

“Het onbegrip heeft het voor mij heel lastig gemaakt, maar ik heb er uiteindelijk voor gekozen om positief te blijven. En vooral te focussen op wat wél lukt! Zo volg ik op dit moment de opleiding Juridische Dienstverlening en kan ik mijn creativiteit kwijt in het schilderen en tekenen.” Spontaan een dagje op stap is best een uitdaging”, vertelt Christel. “Zo moet ik altijd mijn sondevoeding kunnen vervangen en deze regelmatig kunnen doorspoelen. Ook wanneer ik iets drink, moet ik dat goed plannen. Anders word ik al snel te misselijk. Tegelijkertijd wilde ik iets betekenen voor mensen met een zeldzame aandoening. Dat idee heeft me niet losgelaten. Zo startte ik eerder al de Facebook-groep ‘Maagledigingstoornis maatjes’ om lotgenotencontact te faciliteren, maar toen kwam ook ineens de Mis(s)verkiezing op mijn pad…”

Stemmen!

Geïnspireerd geraakt door het verhaal van Christel, en draag jij haar een warm hart toe? Stem dan (vanaf zaterdag 29 april) op haar tijdens de Mis(s)verkiezing 2017! Volg haar Facebookpagina en blijf op de hoogte, of stem live mee in de uitzending op SBS6, op zaterdag 6 mei om 20:30 uur!

Mis(s)verkiezing – een nieuwe wereld

Meedoen aan zo’n verkiezing, daar had Christel tot voor kort nog niet eerder aan gedacht. “In de media had ik er al wel over gehoord, ook zag ik het via Facebook voorbij komen. Steeds meer mensen tipten mij erop. Ik schreef mezelf in en werd uitgenodigd voor een selectiedag, samen met 150 andere meiden.” Uiteindelijk werd zij op 6 april verrast met het goede nieuws dat ze tot de finalisten van het programma behoort.

“Sindsdien is het snel gegaan”, vertelt Christel. “Het is echt een nieuw wereldje voor me. Heel leuk. Ik geniet van alle interviews, shoots en voorbereidingen.” En, zoals het een echte Mis(s) betaamt, wil zij de wereld – letterlijk - een beetje beter maken. “Ik wil de vooroordelen over mensen met een handicap een halt toeroepen. Ik merk bijvoorbeeld vaak dat er niet tegen míj gepraat wordt, maar tegen degene die op dat moment bij mij is. Je wordt zo snel als minderwaardig gezien, terwijl wij ook echt kwaliteiten hebben.” Christel vervolgt: “Ook vind ik het van belang dat scholen toegankelijker zijn, in alle opzichten. Dat wil niet alleen zeggen dat ze rolstoelvriendelijker moeten zijn, maar ook begrip tonen voor deze leerlingen. Uiteindelijk is scholing de basis voor een betere toekomst voor mensen met een beperking.” Tot slot wil zij zich inzetten voor meer bekendheid voor onbekendere aandoeningen als gastroparese.

“En ja, iedere stem is van harte welkom op 6 mei!”

Bron: Maag Lever Darm Stichting

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven