Minder diarree bij Prikkelbare darm

Gepubliceerd op: 9 augustus 2016

Minder diarree bij Prikkelbare darm

Een tabletje met bepaalde eiwitten en koolhydraten is gunstig voor mensen met het Prikkelbare darm syndroom. Zij hebben minder diarree en ervaren een betere kwaliteit van leven na twee maanden tabletjes slikken. Dit stellen drie onderzoekers uit Spanje en Roemenië.

Het Prikkelbare darm syndroom is een ziekte die voor iedereen verschillend verloopt met andere klachten en andere prikkels die klachten veroorzaken. Daarom hebben de meeste medicijnen voor PDS maar een beperkt effect en helpen ze lang niet bij iedereen. Vaak is het zoeken naar een behandeling zonder medicijnen die verlichting geeft van de klachten.

Eiwitten en sachariden
De onderzoekers gebruikten een mix van een bepaald type eiwit en plantaardige oligo- en polysachariden, de grotere koolhydraten. Deze mix is in Europa al goedgekeurd voor de behandeling van diarree door verschillende oorzaken. Vier keer per dag kregen de 128 deelnemers, met diarree door PDS, een tabletje met de mix van eiwit en koolhydraten of een neptabletje. Na 4 en 8 weken kwamen zij op controle.

Geen diarree meer
Vooral tussen de eerste en tweede controle zagen de deelnemers verbetering van hun klachten. Zij hadden minder vaak buikpijn en een opgeblazen gevoel.  Twee derde (67%) had na vier weken geen diarree meer. Na acht weken was dit zelfs opgelopen naar drie kwart (76%). Bij de  deelnemers die de nepbehandeling kregen, was de diarree gestopt bij minder dan de helft van hen.

Darm beter in balans
De ingrediënten van het tabletje helpen waarschijnlijk vooral samen. Bij apart gebruik door mensen met PDS was het effect onduidelijk, blijkt uit eerder onderzoek. De gebruikte eiwitten versterken de binnenkant van de darm. Dat voorkomt ontstekingen van de darmwand. Oligo- en polysacharides brengen de darmflora beter in balans. Gunstige bacteriën, zoals bifidobacteriën en lactobacteriën, krijgen zo meer kans om te groeien in de darm.

Bron: Alexea, O, Bacarea, V en Piqué, N, The combination of oligo- and polysaccharides and reticulated protein for the control of symptoms in patients with irritable bowel syndrome: Results of a randomised, placebo-controlled, double-blind, parallel group, multicentre clinical trial. United European Gastroenterology Journal 2016, Vol. 4(3) 455–465

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven