‘Veel minder darmkanker en sterfte door bevolkingsonderzoek’

Gepubliceerd op: 10 januari 2017

'Veel minder darmkanker en sterfte door bevolkingsonderzoek'

Het bevolkingsonderzoek naar darmkanker gaat vruchten afwerpen. Dat stelt Marjolein Greuter van het VUmc in onderzoek waarop zij vandaag hoopt te promoveren. Na dertig jaar screening op darmkanker zal het aantal gevallen met ruim een derde zijn afgenomen en de sterfte aan darmkanker met bijna de helft. Greuter heeft een wiskundig model ontwikkeld van het natuurlijke beloop van darmkanker. Met dat model heeft ze berekend wat de invloed is van het in 2014 ingevoerde bevolkingsonderzoek naar darmkanker op het voorkomen van die ziekte en de sterfte eraan.

Diagnose arts patient klein - shutterstock

Na dertig jaar bevolkingsonderzoek zal de jaarlijkse sterfte aan die ziekte volgens Greuter met 47 procent gedaald zijn en zullen er jaarlijks 35 procent minder darmkankergevallen bij komen dan zonder bevolkingsonderzoek. De uitkomsten van de berekeningen met het wiskundige model van Greuter komen ongeveer overeen met de verwachtingen die werden uitgesproken bij de lancering van het bevolkingsonderzoek, nu drie jaar geleden.

Om deze resultaten te bereiken zijn elk jaar 110.000 coloscopieën nodig. Een coloscopie is een belastend inwendig darmonderzoek waarbij een buigzame slang in de darm wordt gebracht. Aan de slang zitten een cameraatje en een lampje.

Lees verder op NOS.nl

 

Bron: NOS

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven