Minder Crohn met melk

Gepubliceerd op: 10 juni 2016

Minder Crohn met melk

Melk drinken is misschien goed om de ziekte van Crohn te voorkomen. Dat blijkt uit een Europese studie waar ook onderzoekers van het UMC Utrecht aan meewerkten. 

In totaal werden 401.326 mensen tussen 20 en 80 jaar lange tijd gevolgd. Ze vulden vragenlijsten in over hun eetgewoonten en het was ook bekend wie een chronische ziekte had. Daar zijn  ontzettend veel gegevens uitgekomen en daarin hebben de wetenschappers gezocht naar verbanden tussen iets wat mensen eten en een ziekte zoals Crohn of colitis ulcerosa

Dikke darm baat bij melk
Het drinken van melk heeft een gezond effect op de darmen, blijkt uit het onderzoek. Althans, melkdrinkers krijgen minder vaak de ziekte van Crohn dan mensen die zuivel mijden. Het eten van kaas en yoghurt lijkt de kans op het krijgen van de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa niet te beïnvloeden. Melkdrinken heeft vooral een gunstige invloed op het aantal mensen van wie vooral de dikke darm door de ziekte van Crohn is aangetast. Voor colitis ulcerosa vonden de onderzoekers geen duidelijke invloed van melk of melkproducten.

Effect niet van calcium
Melkproducten zouden ontstekingen in de darmen remmen, bijvoorbeeld door een positieve invloed op de darmbacteriën.

Hoe dit precies werkt, is nog niet duidelijk maar het ligt waarschijnlijk niet aan calcium, blijkt uit de studie. Andere stoffen, zoals vetten en eiwitten zijn niet gemeten in deze studie.

Meerdere bestanddelen
De wetenschappers denken dat meerdere stoffen uit melk invloed hebben op de darmen. Sommige stoffen werken misschien positief en andere negatief. Dat verklaart waarom een eerdere grote studie geen effect vond van zuivel op chronische darmontstekingen. Deze studie liet wel zien dat dierlijke eiwitten de kans op chronische darmontstekingen juist verhogen. Maar dan ging het om dierlijke eiwitten in vlees en vis, en niet in zuivel en eieren. Verder onderzoek moet duidelijk maken hoe het precies zit met melk, de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa.

Bron: Opstelten, JL, Dairy Products, Dietary Calcium, and Risk of Inflammatory BowelDisease: Results From a European Prospective Cohort Investigation, Inflamm Bowel Dis 2016;22:1403–1411

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven