Magneetband helpt tegen brandend maagzuur

Gepubliceerd op: 23 december 2014

Magneetband helpt tegen brandend maagzuur

Bij sommige mensen met brandend maagzuur werken zuurremmende medicijnen niet goed genoeg. Onderzoekers hebben nu een magnetisch bandje gemaakt dat helpt tegen brandend maagzuur. Tijdens een kijkoperatie wordt dit bandje rond de sluitspier in de overgang tussen de maag en de slokdarm geplaatst. Het bandje zorgt ervoor dat de sluitspier gesloten blijft als iemand niet aan het eten of drinken is.

Bij mensen met brandend maagzuur stroomt de zure maaginhoud te vaak terug in de slokdarm. Meestal wordt dit veroorzaakt doordat het sluitspiertje bij de overgang van de slokdarm naar de maag niet goed werkt. Dit sluitspiertje moet er namelijk voor zorgen dat de zure maaginhoud in de maag blijft. Als brandend maagzuur niet wordt behandeld, kan dit leiden tot een ontsteking van de slokdarm. Op de lange termijn kan het slokdarmweefsel veranderen. Dit wordt ook wel een Barrett-slokdarm genoemd. Mensen met een Barrett-slokdarm hebben een iets verhoogde kans op slokdarmkanker.

Behandeling
Meestal wordt brandend maagzuur behandeld door zuurremmende medicijnen. Bij 40% van de mensen werken deze medicijnen echter niet voldoende. In ernstige gevallen wordt een operatie uitgevoerd waarbij de sluitspier wordt hersteld. Maar soms heeft deze operatie vervelende klachten tot gevolg. Mensen kunnen door de operatie bijvoorbeeld niet meer boeren of overgeven en hebben langdurig last van een opgeblazen gevoel.

Magnetisch bandje
Nu hebben onderzoekers een soort bandje ontwikkeld met magnetische kralen. Dit bandje wordt tijdens een operatie rond de sluitspier tussen de maag en slokdarm geplaatst. Het magnetische bandje zorgt ervoor dat de sluitspier gesloten blijft als iemand niet aan het eten of drinken is. In deze studie werd bij 100 mensen een magnetische bandje geplaatst. Deze mensen hadden gemiddeld al 10 jaar last van brandend maagzuur. De wetenschappers wilden weten of het magnetisch bandje ervoor zorgt dat klachten wegblijven. Er was geen controle groep.

Resultaten
Na de operatie had 92% van de mensen minder last van klachten. Na 3 jaar was maar liefst 87% van de mensen gestopt met zuurremmers.

Mensen die nog wel zuurremmers gebruikten, hadden hier minder van nodig. Voor de operatie had 40% van de mensen een ontsteking in de slokdarm. Eén jaar na de operatie was het aantal mensen met een slokdarmontsteking gedaald tot 12%. De meest voorkomende complicatie na de operatie was problemen met het doorslikken van eten (68%). Na 3 jaar had nog maar 4% van de mensen last van deze slikproblemen.

Conclusie
Uit de resultaten blijkt dat het magnetische bandje werkt. Mensen hadden minder last van brandend maagzuur, minder klachten en gebruikten minder zuurremmende medicijnen na de operatie. Het magnetische bandje wordt nog maar in een paar ziekenhuizen in de Verenigde Staten gebruikt. Het voordeel van deze ingreep is dat het niet erg belastend is voor de patiënt. Het is een kijkoperatie die minder dan één uur duurt. Patiënten hoeven daarna maar één nacht in het ziekenhuis te blijven. Bovendien zijn de meeste mensen na de operatie nog in staat om te boeren of over te geven. Hierdoor hebben mensen minder last van een opgeblazen gevoel na de ingreep. Er is meer onderzoek nodig om te kijken wat het effect van het magnetische bandje is op de lange termijn.

Naar boven