Gepubliceerd op: 16 december 2014

Koffie (normaal of cafeïnevrij) is goed voor je lever. Uit onderzoek blijkt dat bij mensen die veel koffie drinken, minder schadelijke eiwitten zijn terug te vinden in de lever. Dit betekent dat bepaalde bestanddelen in koffie (anders dan cafeïne) mogelijk een beschermend effect hebben op de lever.

MLDS_PoepKoffie_12054599_600x600px_Plat_

Er zijn veel mensen die regelmatig koffie drinken. In de Verenigde Staten drinkt de helft van de Amerikanen (ouder dan 18 jaar) al gemiddeld drie kopjes koffie per dag. En dit aantal stijgt nog steeds met gemiddeld 1-2% per jaar. Uit eerdere studies bleek al dat koffie mogelijk het risico verlaagt op diabetes, hart- en vaatziekten, niet-alcoholische leverontsteking, levercirrose en leverkanker. Onderzoekers vermoeden daarom dat koffie een beschermend effect heeft op de lever. Maar of dit ook geldt voor cafeïnevrije koffie, was tot nu toe nog niet onderzocht.

Onderzoek

Voor dit onderzoek zijn gegevens verzameld uit een grote Amerikaanse studie (NHANES). In totaal deden bijna 28.000 volwassenen mee aan dit onderzoek. Via vragenlijsten hebben zij aangegeven hoeveel koffie zij dronken in 24 uur. In het bloed zijn verschillende stoffen gemeten die samenhangen met de leverfunctie (zoals ALT, AST, ALP en GGT).Het stofje GGT geeft aan of er sprake is van leverziekten of aandoeningen aan de galwegen. De hoeveelheid ALT, AST en ALP zijn daarentegen een maat voor schade aan de levercellen.

Resultaten

Deelnemers die drie of meer kopjes koffie per dag dronken, hadden lagere niveaus van ALT, AST, ALP en GGT in het bloed in vergelijking met mensen die geen koffie dronken. De onderzoekers vonden ook lagere niveaus van deze stoffen bij mensen die alleen cafeïnevrije koffie dronken. Maar het bewijs hiervoor was minder sterk, aangezien de groep die cafeïnevrije koffie drinkt veel kleiner was.

Conclusie

Uit deze resultaten blijkt dat koffie (zowel normaal als cafeïnevrij) zorgt voor lagere niveaus van schadelijke stoffen in de lever. Deze resultaten komen overeen met andere onderzoeken die zijn uitgevoerd naar het gebruik van koffie en schadelijke stoffen in de lever. Een nadeel is echter dat in dit onderzoek alleen de koffie inname van één dag is onderzocht. Blijkbaar zitten er mogelijk andere bestanddelen in koffie (naast cafeïne) die een beschermend effect hebben op de lever. De onderzoekers denken daarbij aan stoffen zoals diterpenen, cafestol, kahweol en polyfenolen. Uit dierstudies blijkt dat deze stoffen mogelijk een rol spelen bij het voorkomen van leverschade. Maar meer onderzoek is nodig om uit te vinden wat het effect daarvan is bij mensen.

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven