'Het zou toch fantastisch zijn als we onnodige kijkonderzoeken kunnen voorkomen en toch darmkanker vroegtijdig blijven opsporen? Ik ben blij als wij hier als team onze schouders onder mogen zetten.'
Lees hier meer over het onderzoek van Dr. Veerle CoupéEen camerapil slikken om darmkanker op te sporen
Darmkanker is goed te genezen, maar alleen als het vroeg wordt ontdekt. Daarom krijgt iedereen van 55 tot en met 75 jaar elke twee jaar een uitnodiging om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek darmkanker. Zitten er sporen van bloed in de ontlasting, dan word je doorverwezen voor een ‘coloscopie’, een kijkonderzoek, waarbij de arts met een endoscoop, een flexibele slang met een camera, de binnenkant van de darm bekijkt.

Levens redden via vroege opsporing
Darmkanker is een ziekte die steeds vaker voorkomt. In 2020 kregen in Nederland bijna 12.000 mensen de diagnose darmkanker. Ook onder jongeren komt het steeds vaker voor. Dr. Manon Spaander, Maag-Darm-Leverarts aan het Erasmus Medisch Centrum: “We moeten blijven strijden om de ziekte zo snel mogelijk op te sporen, zodat we levens kunnen redden.”
Spionage
Spaander onderzoekt daarom hoe een camera in pilvorm ingezet kan worden voor vroege opsporing van darmkanker en welke groep patiënten er het meeste baat bij kan hebben. “De camerapil is echt iets unieks”, zegt ze. “Het idee komt uit de spionage-industrie. De pil is ongeveer 1 bij 3 centimeter groot en kan met water worden ingeslikt. Aan beide zijden van de pil zit een cameraatje dat om de paar seconden een foto maakt. De foto’s worden verzameld in een kastje dat de patiënt bij zich draagt, en worden later geanalyseerd door een arts. Na 8 uur verdwijnt de camerapil weer in het toilet.”

Minder ingrijpend voor de patiënt
De camerapil levert een groot voordeel voor de zorg én voor de patiënt. Spaander: “Het onderzoeken van de darmen met een camerapil is veel minder ingrijpend dan via een coloscopie. Er is geen endoscoop nodig. De patiënt kan het onderzoek bovendien zelf thuis uitvoeren en hoeft hiervoor dus niet naar het ziekenhuis”.
Als duidelijk is hoe de camerapil kan worden ingezet voor darmonderzoek, kan worden onderzocht welke groep patiënten er het meeste baat bij van zal hebben. “Op dit moment is er geen andere minder ingrijpende techniek die de darm daadwerkelijk in beeld kan brengen”, aldus Spaander.
Regulier onderzoek niet voor iedereen weggelegd
Bij de 68-jarige Margriet werd bloed in haar ontlasting ontdekt. Ze werd voor nader onderzoek doorverwezen. “Voor mij was een coloscopie geen goede optie”, zegt ze. Ik heb op meerdere plaatsen een buikwandbreuk. Ik was bang dat de coloscopie een extra breuk in mijn darmwand zou veroorzaken”. Margriet kreeg de kans om de camerapil uit te proberen. Via de camerapil werd bij haar een voorstadium van darmkanker ontdekt.
De Maag Lever Darm Stichting financiert het onderzoek van Manon Spaander naar de toepassing van de camerapil bij darmonderzoek. Met dit onderzoek hopen we meer grip te krijgen op darmkanker.
Dit doen wij
De Maag Lever Darm Stichting zet zich in om darmkanker te voorkomen, te bestrijden en de gevolgen ervan voor patiënten te verminderen. Dit doen wij door voorlichting te geven en innovatief onderzoek te financieren. Darmkanker is vaak goed te behandelen als je er op tijd bij bent. Daarom hebben we er mede voor gezorgd dat het bevolkingsonderzoek darmkanker er is gekomen. Wij kunnen ons werk echter alleen doen met de steun van donateurs.