Plaatsen clip na het verwijderen van darmpoliepen: minder bloedingen en kosteneffectief?

Bij een darmkijkonderzoek naar aanleiding van het bevolkingsonderzoek worden in 43% van de gevallen poliepen gezien. Bij het verwijderen daarvan is er een bloedingskans. Bloedverlies geeft terecht onrust, zeker als het enkele uren of dagen aanhoudt na een langdurige en spannende ingreep.

Dr. Erwin van Geenen is gastro-enteroloog bij het Radboudumc.

Dr. Erwin van Geenen: ‘Hoe groter de poliep, hoe groter de kans op een bloeding. Maar ook de plek waar de poliep zit is van invloed en de vraag of de patiënt bloedverdunners gebruikt.
Het bloedverlies kan variëren van een beetje bloed bij de ontlasting tot blijvend bloedverlies met bloedarmoede tot gevolg of zelfs een ernstige bloeding. Dat laatste overkwam een patiënt in ons ziekenhuis en dat inspireerde mij om te kijken of we deze bloedingen kunnen voorkomen.

Als een vlakke poliep wordt weggehaald, ontstaat een kleine “krater”. De clipjes die we nu gebruiken in het onderzoek worden met behulp van de endoscoop aan de randen van de wond aangebracht. Dan is het wondgat weg. Het risico op nabloedingen is dan aantoonbaar kleiner.'

Tijdens een darmkijkonderzoek werden bij een patiënt 5 poliepen weggehaald. De patiënt vertelde: “Ik heb weinig gemerkt van de ingreep zelf. Maar toen ik weer thuis was, bleef ik bloeden. Uiteindelijk ben ik die avond teruggegaan naar het ziekenhuis. De volgende ochtend bleek dat ik bleef bloeden op de plek van de poliepen waren weggehaald. Ik was inmiddels 2 liter bloed kwijtgeraakt. Het duurde nog enkele weken voordat ik weer kon gaan werken.”

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer

Fiets of wandel mee op 14 september

Doe je mee met de Buik Klassieker?
schrijf je in