“Eiwitten kunnen screening op darmkanker verbeteren"

Het landelijk bevolkingsonderzoek naar darmkanker spaart duizenden levens per jaar, maar kan nog verder worden verbeterd. Op dit moment spoort de test (onzichtbare) bloedspoortjes in de ontlasting op.

Door via de test ook een specifieke combinatie van verschillende eiwitten in de ontlasting op te sporen, kunnen veel meer gevallen van darmkanker en voortgeschreden poliepen worden opgespoord. Dat blijkt uit onderzoek van hoogleraar Gerrit Meijer (Antoni van Leeuwenhoek) en hoogleraar Connie Jimenez (VUmc). Het onderzoek is mede gefinancierd door de Maag Lever Darm Stichting.

De onderzoekers, hoogleraar Gerrit Meijer van het Antoni van Leeuwenhoek en hoogleraar Connie Jimenez van het VUmc, hebben gezocht naar specifieke eiwitten (eiwitmarkers) in de ontlasting, die kunnen wijzen op darmkanker. Dankzij jarenlang wetenschappelijk onderzoek kunnen de onderzoekers nu specifieke eiwitten detecteren, die afkomstig zijn van tumorcellen. Dat zou betekenen dat we elk jaar bij duizenden extra mensen poliepen en darmkanker in een vroeg stadium kunnen opsporen.

“Eerder opsporen van darmkanker, dat is mijn drijfveer” – Gerrit Meijer

Doneer voor meer onderzoek

Doneer