Onderzoek: Nieuwe test spoort nog beter darmkanker op in bevolkingsonderzoek

Het onderzoek

Waarom is dit onderzoek belangrijk?

Darmkanker is één van de meest voorkomende kankers wereldwijd. En zonder screening worden de meeste gevallen pas ontdekt in een laat stadium wanneer de kans op genezing klein is. De ontlastingstest test (FIT-test), die nu gebruikt wordt in het Nederlandse bevolkingsonderzoek darmkanker, detecteert kleine spoortjes bloed in de ontlasting die een aanwijzing kunnen zijn dat er darmkanker aanwezig is. Ook al spoort deze test zo’n 70-75% van de darmkankers op, 70% van de voorlopers (de darmpoliepen) worden nog steeds gemist. De FITtest kan dus worden verbeterd. 

Wat is het doel van dit onderzoek?

De doelstelling van dit project is de ontwikkeling van een nieuwe test die nóg meer gevallen van darmkanker vroeg op kan sporen. De nieuwe methode maakt, in tegenstelling tot de huidige, gebruik van signaal-stofjes die meer tumorspecifiek zijn. Het gaat hierbij om eiwitten uit ontlasting, die afkomstig zijn van tumorcellen. De test is daardoor gevoeliger en preciezer dan de huidige test. 

Wat gaan de onderzoekers doen?

In het huidige projectvoorstel is het doel om deze nieuwe test toe te passen op ontlasting monsters (FIT-samples) die in het huidige bevolkingsonderzoek verzameld zijn om op die manier vast te stellen hoeveel mensen er op basis van de test voor signaal-stofjes doorverwezen zouden worden voor een darmkijkonderzoek middels een coloscopie (kijkonderzoek van de darm). 

Wat zijn de verwachte resultaten?

In dit project zal een nieuwe test worden ontwikkeld die nóg meer gevallen van darmkanker vroeg op kan sporen. Zo overlijden er uiteindelijk minder mensen aan darmkanker. 

Het eindresultaat

Dit onderzoek is inmiddels afgerond, dit is het eindresultaat:
In dit project hebben ze gewerkt aan de ontwikkeling van een nieuwe manier van opsporing van darmkanker. Ze hebben een algoritme ontwikkeld van drie eiwitmarkers die samen de multiFIT vormen. Deze heeft een hogere gevoeligheid voor de opsporing van darmkanker en voorloperafwijkingen in vergelijking met de momenteel gebruikte FIT-test. Ze hebben een model ontwikkeld om de test te bestuderen. In dit model zou multiFIT in Nederland jaarlijks 1.300 gevallen darmkanker voorkomen en meer dan 350 levens redden. Ze hebben goedkeuring gekregen om deze technologie toe te passen in een nieuwe studie binnen het bevolkingsonderzoek darmkanker.  

Resultaten van wetenschappelijk onderzoek

Om van een idee tot een toepassing te komen is veel onderzoek nodig. Dit kost tijd. Ook wanneer een onderzoek andere resultaten oplevert dan verwacht, leren we daar veel van. Daardoor is ieder resultaat een stap vooruit.

Projectinformatie

Orgaan: Darmen
Aandoening: Darmkanker
Titel project: Nieuwe test toepassen op ontlasting monsters die in het huidige bevolkingsonderzoek verzameld zijn om vast te stellen hoeveel mensen er op basis van deze nieuwe test doorverwezen zouden worden voor een darmkijkonderzoek
Projectleider: Gerrit Meijer
Instantie: Nederlands Kanker Instituut / Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis (NKI/AVL)
Gestart in: 2019
Looptijd: 1 jaar
Status: Afgerond

Het samenwerkingsproject is gefinancierd met PPS-toeslag dat door Topsector Life Sciences & Health beschikbaar is gesteld aan Maag Lever Darm Stichting ter stimulatie van publiekprivate samenwerkingen.  

Veelgestelde vragen over wetenschappelijk onderzoek

Kan ik ook meedoen aan dit onderzoek?

In de meeste gevallen werven de onderzoekers hun eigen deelnemers. De meeste onderzoeken in onze database lopen al enige tijd of zijn afgerond. De onderzoekers hebben dan al voldoende patiënten gevonden voor het onderzoek. Je kunt je dat niet meer aanmelden. Over het algemeen werven de onderzoekers zelf nu eigen deelnemers. Als het onderzoek net is gestart is ons advies om de website van het ziekenhuis/instelling in de gaten te houden of contact op te nemen met op te nemen met de contactpersoon van het onderzoek. Dit staat op de site van de onderzoeksinstelling. 

Kan ik in contact komen met de onderzoeker?

Wij brengen geen patiënten in contact met de onderzoekers. Het contact dat wij hebben met de onderzoeker is inhoudelijk en verwijzen niet iemand door tenzij de onderzoekers dit hebben aangegeven. Dan is dit aangegeven in de bovenstaande tekst. 

Waarom kost onderzoek doen zoveel tijd?

Het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek is een ingewikkeld proces dat vaak meerdere jaren duurt. Wetenschappelijk onderzoek moet zorgvuldig uitgevoerd worden om uiteindelijk conclusies te kunnen trekken. Er bestaan veel verschillende type onderzoeken die allemaal weer zijn voor- en nadelen hebben. Uiteindelijk draagt ieder onderzoek bij aan het verhogen van de kennis over een bepaald onderwerp. Je hebt veel onderzoeken nodig om te kunnen zeggen dat iets betrouwbaar is. En het dus wetenschappelijk is bewezen. Daarom duurt het vaak ook lang voordat nieuwe een behandeling of bepaalde medicatie in de reguliere behandelingen toegepast kan worden.

Ik wil graag meedoen aan wetenschappelijk onderzoek

In wetenschappelijk onderzoek zijn vaak proefpersonen nodig. Dit zijn gezonde mensen of patiënten die vrijwillig meewerken aan een onderzoek naar nieuwe behandelingen of medicijnen.

Deelname aan een wetenschappelijk onderzoek kan gunstig zijn omdat je bijvoorbeeld een nieuwe behandeling krijgt die de klachten kan verminderen of waardoor het mogelijk is om (sneller) beter te worden. Ook voor anderen is deelname waardevol omdat je een bijdrage levert aan onderzoek naar bijvoorbeeld nieuwe behandelingen. Er kunnen ook nadelen zitten aan deelname, zoals risico’s die je loopt omdat het een nieuwe behandeling betreft, eventuele bijwerkingen en de tijd en moeite die je erin stopt.

De Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek (CCMO) zorgt voor de bescherming van proefpersonen die deelnemen aan medisch-wetenschappelijk onderzoek. Op de website van CCMO kun je terecht voor alle belangrijke informatie met betrekking tot het meedoen aan onderzoek. 

Aanvullende informatie vind je op de website van Rijksoverheid 

Daarnaast kun je ook je behandelend arts vragen of hij/zij weet welke onderzoeken er op dit moment lopen voor de aandoening die je hebt. De arts kan je meer vertellen over meedoen aan wetenschappelijk onderzoek en welke onderzoeken mogelijk geschikt kunnen. 

Stroke 1 Created with Sketch.

Op tijd erbij

Dagelijks sterven er mensen aan spijsverteringsziekten. Ziekten die voorkomen hadden kunnen worden wanneer de diagnose eerder was gesteld. Wat wij kunnen doen is de ziekte in de kiem smoren. Door er precies op tijd bij te zijn. Dat maken we mogelijk door onderzoek, voorlichting en met toegankelijke tools voor vroege opsporing.

meer over onze strategie, onderzoeken en behaalde resultaten

Alleen met jouw gift kunnen we onderzoeken zoals deze steunen. Help je mee?

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer