Slokdarmkanker herkennen

Herken de alarmsignalen

Slokdarmkanker veroorzaakt in het begin nog geen klachten. Klachten ontstaan pas wanneer de tumor zich al flink heeft uitgebreid. Hierdoor wordt slokdarmkanker meestal pas laat ontdekt. Hoe eerder de diagnose slokdarmkanker wordt gesteld, hoe meer kans op volledige genezing. Het is daarom belangrijk op tijd naar de huisarts te gaan en niet met klachten te blijven rondlopen.

De volgende klachten kunnen wijzen op slokdarmdarmkanker:

  • Het gevoel dat voedsel niet goed zakt of blijft steken in de slokdarm. Dit worden passageklachten genoemd.
  • Hoesten en verslikken
  • Een pijnlijk en/of vol gevoel in de buurt van het borstbeen
  • Verminderde eetlust
  • Onverklaarbaar gewichtsverlies
  • Een schorre stem en/of heesheid
  • Duizeligheid en vermoeidheid. Dit zijn klachten die kunnen ontstaan door langdurig bloedverlies uit de beschadigde slokdarm. Hierdoor kan bloedarmoede ontstaan.
  • Een teerachtige, pikzwarte ontlasting. Deze klacht kan ontstaan door bloedverlies uit de slokdarm.
  • Het braken van bloed
  • Langdurige hikklachten

Als u last heeft van één of meerdere van deze klachten betekent dat niet meteen dat u slokdarmkanker heeft. De klachten kunnen ook komen door andere aandoeningen van de slokdarm of maag.

Alarmsignalen SDK

Wanneer naar de huisarts gaan?

Als u klachten heeft die op slokdarmkanker kunnen wijzen, is het verstandig om op tijd naar de huisarts te gaan. De huisarts luistert naar uw klachten en zal u lichamelijk onderzoeken. Afhankelijk van uw klachten, uw leeftijd en de uitkomsten van het lichamelijk onderzoek, kan de huisarts u doorverwijzen naar een maag-darm-leverarts (MDL-arts) of internist in het ziekenhuis voor aanvullende onderzoeken.

Online magazine slokdarmkanker

Met feiten, ervaringen en het belang van vroege opsporing.

Slokdarmkanker magazine

Download gratis

Onderzoeken in het ziekenhuis

Hoe wordt de diagnose slokdarmkanker gesteld?
In het ziekenhuis krijgt u een endoscopie. Dit is een kijkonderzoek met een flexibele slang met een lampje en een camera (endoscoop). Als er gekeken wordt naar de slokdarm, maag en het eerste deel van de dunne darm (twaalfvingerige darm) wordt dit kijkonderzoek een gastroscopie genoemd.

Gastroscopie (kijkonderzoek)
Bij een gastroscopie wordt de binnenkant van de slokdarm bekeken met een endoscoop. Dit is een dunne, flexibele slang die via de mond in de slokdarm wordt geschoven. Het lampje en de camera aan het uiteinde van de slang zorgen ervoor dat de arts de slokdarm goed kan bekijken. Tijdens het kijkonderzoek neemt de arts een stukje weefsel weg uit de slokdarm. Dit heet een biopsie. Hier voelt u niets van. Het weggenomen stukje weefsel wordt onder de microscoop bekeken. Als er kwaadaardige cellen in zitten, is er sprake van slokdarmkanker.
Hier vindt u meer informatie over de gastroscopie.

Veel mensen zien erg op tegen een gastroscopie. Bespreek uw angst van tevoren met uw arts. Meestal kunt u kiezen voor een ‘roesje’ (sedatie). Hierdoor wordt u slaperig en bent u zich minder bewust van het onderzoek.

Aanvullende onderzoeken

Als blijkt dat u slokdarmkanker heeft, worden aanvullende onderzoeken gedaan om te bekijken hoe ver de tumor zich in de slokdarm heeft uitgebreid. Ook onderzoekt de arts of de tumor is uitgezaaid naar andere organen, zoals de lymfeklieren, de longen of de lever. Deze factoren bepalen het stadium van de slokdarmkanker. Dit is belangrijk omdat het stadium van de ziekte bepaalt welke behandeling u kunt krijgen. Er zijn verschillende aanvullende onderzoeken mogelijk. Uw arts bepaalt welke onderzoeken bij u nodig zijn om het stadium van de slokdarmkanker te kunnen bepalen:

"We hopen dat in de toekomst minder mensen een belastend maagonderzoek hoeven te ondergaan. Met de ademtest bij de huisarts kan (een verhoogd risico op) slokdarmkanker sneller worden opgespoord."

- Yonne Peters

Meer over dit hoopvolle onderzoek

Tevreden over onze informatie?

De Maag Lever Darm Stichting zet zich in om slokdarmkanker te voorkomen, te bestrijden en de gevolgen ervan voor patiënten te verminderen. We werken hierbij vanuit vier verschillende invalshoeken: preventie, vroege opsporing, bevorderen van kennis en wetenschappelijk onderzoek. Wij zijn daarvoor volledig afhankelijk van donaties. Helpt u mee?

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven