Preventie & vroege opsporing slokdarmkanker

Oorzaak

De precieze oorzaak van slokdarmkanker is onduidelijk. Wel zijn er factoren bekend die het risico op het ontstaan van een tumor in de slokdarm vergroten. Deze risicofactoren verschillen waarschijnlijk per type slokdarmkanker en per persoon. Voeding en leefstijl spelen bij slokdarmkanker een grote rol. Onderzoekers schatten dat in westerse landen ongeveer 1 op de 3 gevallen van slokdarmkanker voorkomen kan worden door een gezond gewicht te behouden en geen alcohol te drinken. Ook roken vergroot het risico op slokdarmkanker.

maag_en_slokdarm_v1

Risicofactoren

Sommige factoren vergroten de kans op slokdarmkanker, we noemen dit ook wel risicofactoren. De risicofactoren voor slokdarmkanker zijn:

Verklein uw kans op slokdarmkanker!

  • Rook niet
  • Drink geen alcohol of drink met mate
  • Eet gezond en gevarieerd
  • Voorkom overgewicht
Risicofactoren SDK

"We hopen dat in de toekomst minder mensen een belastend maagonderzoek hoeven te ondergaan. Met de ademtest bij de huisarts kan (een verhoogd risico op) slokdarmkanker sneller worden opgespoord."

- Yonne Peters

Meer over dit hoopvolle onderzoek

Tevreden over onze informatie?

De Maag Lever Darm Stichting zet zich in om slokdarmkanker te voorkomen, te bestrijden en de gevolgen ervan voor patiënten te verminderen. We werken hierbij vanuit vier verschillende invalshoeken: preventie, vroege opsporing, bevorderen van kennis en wetenschappelijk onderzoek. Wij zijn daarvoor volledig afhankelijk van donaties. Helpt u mee?

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven