Palliatieve behandeling

Palliatieve behandeling

Soms is genezing van slokdarmkanker niet meer mogelijk. De slokdarmkanker bevindt zich dan in een te ver gevorderd stadium. De arts heeft bijvoorbeeld uitzaaiingen vastgesteld. Of de tumor is in omliggende organen gegroeid. Dat betekent niet dat de behandeling stopt. U kunt dan een palliatieve behandeling krijgen. Deze is gericht op het afremmen van uw ziekte en het verminderen van klachten. De arts zal met u bespreken welke mogelijkheden er zijn.

Behandelingen

1. Palliatieve chemotherapie 

Bij slokdarmkanker met uitzaaiingen wordt vaak chemotherapie als behandeling ingezet. Chemotherapie is een behandeling met kankerremmende medicijnen. Deze medicijnen worden ook wel cytostatica genoemd.

Chemotherapie remt de celdeling. Kankercellen zijn gevoelig voor deze medicijnen, omdat kankercelen sneller delen dan gezonde cellen. Door chemotherapie wordt de groei van de tumor afgeremd. De medicijnen krijgt u meestal via een infuus toegediend. Chemotherapie werkt tegen kankercellen in het hele lichaam. Het is dus niet alleen een behandeling tegen de tumor in de slokdarm, maar ook tegen uitzaaiingen.

Hier vindt u meer algemene informatie over chemotherapie.

2. Palliatieve bestraling

Bij slokdarmkanker met uitzaaiingen kan gekozen worden voor bestraling (radiotherapie) om klachten te verminderen. De kankercellen worden dan bestraald met radioactieve stoffen. Hierdoor raken ze ernstig beschadigd en sterven af.

Door bestraling van de tumor in de slokdarm wordt de doorgang van de slokdarm beter en verminderen passageklachten bij vrijwel iedereen. Ook wordt bestraling ingezet om pijnklachten te verminderen, bijvoorbeeld van uitzaaiingen in het bot of op andere plekken.

Een arts die gespecialiseerd is in bestraling heet een radiotherapeut. De radiotherapeut stelt een behandelplan op, in overleg met uw behandelend arts.

Lees hier meer over de verschillende vormen van bestraling en mogelijke bijwerkingen.

3. Plaatsen van een stent

Veel mensen met slokdarmkanker krijgen klachten doordat het eten niet goed zakt in de slokdarm. Dit worden passageklachten genoemd. Deze klachten worden erger als de tumor verder doorgroeit. De arts kan dan een stent plaatsen in uw slokdarm.

Een stent is een soort buisje, dat ervoor zorgt dat de doorgang voor voedsel weer open is. Hierdoor verminderen of verdwijnen de klachten en kunt u beter eten. Een andere naam voor een stent is een endoprothese.

Afzien van behandeling

Elke behandeling kan bijwerkingen met zich meebrengen. Het kost bovendien veel tijd en energie om steeds naar het ziekenhuis te komen. En dat terwijl u niet meer beter zult worden. Het is dan de vraag of de voordelen van een behandeling voor u opwegen tegen de nadelen.

Sommige mensen nemen dan de moeilijke beslissing om af te zien van behandeling. Twijfelt u of (verdere) behandeling voor u nog wel zinvol is, bespreek dit dan met uw arts.

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven