Maagkanker: Preventie en vroege opsporing

Oorzaak

De precieze oorzaak van maagkanker is onduidelijk. Een maagtumor kan ontstaan uit een poliep in de maag. Maar maagkanker kan ook een gevolg zijn van een chronische ontsteking van het maagslijmvlies.

Risicofactoren

Veel mensen krijgen maagkanker zonder aanwijsbare reden. Er zijn echter een aantal risicofactoren bekend die de kans op maagkanker vergroten:

Leeftijd
Dit is de belangrijkste risicofactor voor het krijgen van maagkanker. Gemiddeld zijn patiënten met maagkanker ouder dan 60 jaar.
 
Roken
Rokers hebben meer kans op het krijgen van maagkanker dan niet-rokers.
 
Overmatig alcoholgebruik
Mensen die overmatig alcohol drinken hebben meer kans op het krijgen van maagkanker.
 
Besmetting met bacterie
Mensen die langdurig besmet zijn met de Helicobacter Pylori bacterie hebben meer kans op het krijgen van maagkanker. Deze bacterie kan een chronische ontsteking van de maagwand en maagzweren veroorzaken. Na vele jaren kan dit leiden tot maagkanker.
Lees hier meer over de Helicobacter Pylori bacterie
 
Chronische atrofische gastritis
Dit is een chronische ontsteking van het maagslijmvlies waardoor de kans op maagkanker groter wordt.
 
Een eerdere maagoperatie
Een operatie waarbij een deel van de maag is verwijderd, verhoogt de kans op maagkanker in het deel van de maag wat nog over is.

Te weinig maagzuur
Te weinig maagzuur in de maag is een risico voor het ontstaan van maagkanker. Het hebben van te weinig maagzuur kan verschillende oorzaken hebben.
 
Gastro-oesofagale reflux
Bij deze aandoening komt maagzuur omhoog vanuit de maag naar de slokdarm. Dit verhoogt het risico op kanker ter hoogte van de overgang tussen maag en slokdarm.
 
Voedingspatroon
De relatie tussen het voedingspatroon en het optreden van maagkanker is complex. Het veel eten van gerookt en in zout ingelegd voedsel lijkt de kans op maagkanker te vergroten. Het eten van veel fruit en groenen groenten kan de kans op maagkanker juist kleiner maken.
 
Poliepen in de maag
Het hebben van adenomateuze poliepen in de maag verhoogt het risico op maagkanker. Dit zijn goedaardige gezwellen die soms kwaadaardig kunnen worden. In de maag komen deze poliepen weinig voor.

Erfelijkheid en maagkanker

Bij ongeveer vijf procent van alle gevallen van maagkanker speelt erfelijkheid een rol. Bij deze mensen komt maagkanker vaak op jonge leeftijd voor, dat wil zeggen voor het 40e levensjaar.

Er zijn enkele zeldzame erfelijke aandoeningen die voor verschillende tumoren in het lichaam kunnen zorgen, waaronder tumoren in de maag. Voorbeelden hiervan zijn het Lynch-syndroom, Peutz-Jeghers Syndroom en Familiaire Adenomateuze Polyposis (FAP). Ook zijn er families met erfelijke aanleg voor maagkanker, waarbij geen andere tumoren optreden.

Kanker in de maag maar geen maagkanker

Het kan zijn dat u een kwaadaardige tumor in uw maag heeft, maar dat het geen maagkanker is. De tumor in de maag is bijvoorbeeld een uitzaaiing van kanker elders in uw lichaam of is ontstaan als ‘onderdeel van’ een ziektebeeld.

Andere zeldzame vormen van een tumor in de maag die geen maagkanker zijn:

Verklein uw kans op maagkanker.

Door gezond te leven kunt u uw kans op maagkanker mogelijk verminderen. Veel alcohol drinken en roken zijn bijvoorbeeld risicofactoren voor het ontstaan van maagkanker.

 

Hier vindt u meer informatie over een gezonde leefstijl voor een gezonde buik

Tevreden over onze informatie?

De Maag Lever Darm Stichting vindt het belangrijk om u goede en betrouwbare informatie te geven over maagkanker. Wij zijn daarvoor volledig afhankelijk van donaties. Helpt u mee?

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven