Maagkanker in het kort

Wat is maagkanker

Bij maagkanker is er een kwaadaardige tumor in de maag ontstaan. Voor maagkanker wordt vaak de naam maagcarcinoom gebruikt. Carcinoom is een ander woord voor kwaadaardige tumor of kanker.

Tumor in de maag

Er bestaan verschillende soorten maagkanker, afhankelijk van het type weefsel waaruit de tumor ontstaat. De meest voorkomende vorm is het adenocarcinoom. Dit is een tumor die ontstaat uit de kliercellen van het maagslijmvlies. Andere soorten tumoren in de maag zijn zeldzaam (slechts vijf procent van het totaal). Voorbeelden hiervan zijn lymfomen, sarcomen en neuro-endocriene tumoren.

De tumor in de maag kan steeds groter worden en door de maagwand heen groeien. Ook kunnen er cellen losraken van de tumor. Via de bloedbaan of het lymfestelsel verspreiden deze cellen zich verder door het lichaam. Losgeraakte cellen van een tumor uit de maag, kunnen zich zo nestelen in bijvoorbeeld de lever, het buikvlies of de longen. Daar kunnen ze uitgroeien tot nieuwe tumoren, ook wel uitzaaiingen of metastasen genoemd.

De maag

De maag is een belangrijk onderdeel van ons spijsverteringskanaal. De maag ligt in de bovenbuik, links van het midden en vlak onder het middenrif. De maag bestaat uit twee delen. Het bovenste deel van de maag voegt maagsap toe aan de voedselbrij. Het onderste deel van de maag zorgt vooral voor het kneden, mixen en malen. Tussen de slokdarm en de maag zit een sluitspiertje, zodat het eten vanuit de maag niet terug de slokdarm in kan stromen. Het voedsel blijft gemiddeld drie uur in de maag. Daarna gaat het via de maaguitgang in kleine porties door naar de twaalfvingerige darm.

De maag is een rekbaar orgaan, dat van boven breed en van onder smal is. Als de maag leeg is, is hij helemaal plat. Na een maaltijd is de maag zo’n 30 centimeter lang en heeft dan een inhoud van ongeveer drie liter.

De maagwand

De maagwand is ongeveer een halve centimeter dik en opgebouwd uit verschillende lagen. Van binnen naar buiten zijn dat:

  • Slijmvlieslaag; hierin bevinden zich miljoenen kleine kliertjes die maagsap produceren.
  • Bindweefsellaag; deze bestaat uit cellen en vezels, waar veel bloedvaten en zenuwen doorheen lopen.
  • Spierlaag; de spieren zorgen voor het kneden, mixen, malen en voortbewegen van voedsel.

Spijsvertering

Zodra we een hap nemen, begint de spijsvertering. Het eten wordt afgebroken tot voedingsstoffen die het lichaam kan opnemen en gebruiken. Deze voedingsstoffen worden weer omgezet in energie en bouwstoffen. Bouwstoffen hebben we nodig om te kunnen groeien, maar ook om beschadigde cellen in ons lichaam te vervangen. Het voedsel dat we eten passeert achtereenvolgens de mond, slokdarm, maag, dunne darm en dikke darm. Afvalstoffen en onverteerde voedselresten verlaten ons lichaam via de anus als ontlasting. Dit hele proces duurt ongeveer 24 tot 48 uur.

Feiten en cijfers

In Europa krijgen gemiddeld 1 of 2 op de 100 mannen en 0,5 tot 1 op de 100 vrouwen maagkanker. In Nederland neemt het aantal gevallen van maagkanker al een aantal decennia af. In 2017 werd maagkanker bij ruim 1400 patiënten vastgesteld.  Bij mannen komt maagkanker het meest voor tussen de 60 en 75 jaar. De meeste vrouwen met maagkanker zijn 75 jaar of ouder.

Oorzaken

De precieze oorzaak van maagkanker is onduidelijk. Zo kan een poliep (een woekering van het maagslijmvlies) maagkanker veroorzaken. Maar maagkanker kan ook het gevolg zijn van een chronische ontsteking van het maagslijmvlies. Heel soms is maagkanker erfelijk.

Klachten

Maagkanker geeft in een vroeg stadium meestal geen klachten. In sommige gevallen is er sprake van misselijkheid, een vol gevoel, pijn in de bovenbuik, gewichtsverlies of bloedverlies. Dit bloedverlies kan opgemerkt worden door een zwart gekleurde ontlasting of door het overgeven van bloed.

Lees hier meer over klachten die kunnen wijzen op maagkanker.

Diagnose

De diagnose maagkanker wordt meestal gesteld door middel van een kijkonderzoek van de maag: een gastroscopie. Tijdens een gastroscopie kan de arts kleine hapjes weefsel (biopten) wegnemen. Deze biopten worden vervolgens in het laboratorium onderzocht. Op die manier kunnen kwaadaardige cellen aangetoond worden. De diagnose kan dan meestal met zekerheid gesteld worden.

Lees hier meer over de gastroscopie en andere onderzoeken bij maagkanker.

Behandeling

Als maagkanker in een vroeg stadium wordt ontdekt, is een curatieve behandeling mogelijk. Dit is een behandeling gericht op genezing. Als de maagkanker zich al teveel heeft uitgebreid wordt een palliatieve behandeling gegeven. Deze behandeling heeft als doel de ziekte zoveel mogelijk af te remmen en de klachten te verminderen.

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk bij maagkanker, afhankelijk van de uitgebreidheid van de ziekte. Bijvoorbeeld endoscopische verwijdering (met een kijkonderzoek), een operatie, chemotherapie, bestralingen en doelgerichte behandelingen (zoals het plaatsen van een stent). Vaak wordt er een combinatie van behandelingen gegeven.

Lees hier meer over de behandelingen bij maagkanker

Tevreden over onze informatie?

De Maag Lever Darm Stichting vindt het belangrijk om u goede en betrouwbare informatie te geven over maagkanker. Wij zijn daarvoor volledig afhankelijk van donaties. Helpt u mee?

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven