Maagkanker herkennen

Herken de signalen

In het beginstadium geeft maagkanker meestal weinig of geen klachten. De klachten zijn afhankelijk van de plaats van de tumor in de maag.

Klachten die bij maagkanker kunnen voorkomen zijn:

 • Verminderde eetlust en een afkeur voor voedsel met een sterke geur, zoals koffie, gebraden vlees en bepaalde kruiden.
 • Onverklaarbaar gewichtsverlies.
 • Snel een vol gevoel hebben na het eten of het idee hebben dat het voedsel niet wil zakken
 • Pijn in de bovenbuik en/of in de buurt van het borstbeen.
 • Misselijkheid
 • Regelmatig overgeven of het braken van (kleine beetjes) bloed.
 • Brandend maagzuur en oprispingen.
 • Duizeligheid en vermoeidheid door bloedarmoede.
  Bloedarmoede ontstaat door langdurig bloedverlies uit de maag.
 • Zwarte ontlasting.
  Soms is bloedverlies uit de maag te herkennen aan een pikzwarte, teerachtige ontlasting.

Als u last heeft van één of meerdere van deze klachten betekent dat niet meteen dat u maagkanker heeft. De klachten kunnen ook komen door andere aandoeningen van de maag of slokdarm.

Wanneer naar de huisarts gaan?

Als u klachten heeft die op maagkanker kunnen wijzen en de klachten niet binnen enkele weken overgaan, is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Ga in elk geval naar de huisarts als u meerdere dagen zwarte ontlasting heeft. De huisarts luistert naar uw klachten en zal u lichamelijk onderzoeken.

Afhankelijk van uw klachten, uw leeftijd en de uitkomsten van het lichamelijk onderzoek, kan de huisarts u doorverwijzen naar een maag-darm-leverarts (MDL-arts) of internist in het ziekenhuis voor aanvullende onderzoeken.

Onderzoeken in het ziekenhuis

Hoe wordt de diagnose maagkanker gesteld?
In het ziekenhuis zijn verschillende onderzoeken mogelijk om afwijkingen aan de maag vast te stellen. Uw arts bepaalt welke onderzoeken in uw geval het meest geschikt zijn. In eerste instantie wordt meestal een gastroscopie (kijkonderzoek van de maag) gedaan. Verder kan uw bloed worden onderzocht en kan er aanvullend beeldvormend onderzoek uitgevoerd worden om te kijken hoe groot de tumor is en of er uitzaaiingen zijn.

Aanvullend beeldvormend onderzoek

Als blijkt dat u maagkanker heeft, worden aanvullende onderzoeken gedaan om te bekijken hoe ver de tumor zich in de maag heeft uitgebreid. Ook wordt onderzocht of de tumor door de maagwand is gegroeid en of de kanker is uitgezaaid. Al deze factoren bepalen het stadium van de maagkanker. Dit is belangrijk omdat het stadium van de ziekte bepaalt welke behandeling u kunt krijgen.

Er zijn verschillende aanvullende onderzoeken mogelijk. Uw arts bepaalt welke onderzoeken bij u nodig zijn om het stadium van de maagkanker te kunnen bepalen:

Tevreden over onze informatie?

De Maag Lever Darm Stichting vindt het belangrijk om u goede en betrouwbare informatie te geven over maagkanker. Wij zijn daarvoor volledig afhankelijk van donaties. Helpt u mee?

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven