De ogen van je opa

Veel van wat we erven is te zien, maar niet alles. Ook minder leuke kanten die niet aan de buitenkant te zien zijn. Zo kan ook darmkanker erfelijk zijn. Check nu of dat voor jou kan gelden.

Is er sprake van 1 van deze 3 situaties in jouw familie?

Hoe vaak darmkanker voorkomt en op welke leeftijd kan een indicatie geven over erfelijkheid. Is er iemand jouw familie die darmkanker heeft of heeft gehad? Uit onderzoek is gebleken dat de volgende vuistregel van toepassing is.

Het betreft hier een vuistregel, kijk hier voor meer informatie.

stap1 familiecheck
stap 2 familiecheck

Wat telt als familie?

Het schema hiernaast geeft inzicht in wat telt als familie. Dus geen aangetrouwde ooms en tantes. Het geldt per tak van de familie; tel je vaders- en moederstak dus niet bij elkaar op.

Wat betekent dit voor jou?

Komt darmkanker in jouw familie voor volgens 1 van de 3 situaties van de vuistregel? Dat betekent niet meteen dat jij ook een erfelijke aanleg hebt voor darmkanker. Wel is het verstandig om jouw familiehistorie met je huisarts te bespreken. Deze stuurt je eventueel door naar een erfelijkheidsarts voor een bloedtest.

infographic darmkanker 2e kankervorm overlijden
infographic darmkanker 15.000 oud
14 doden per dag 188px

Bij 5 - 10% van de mensen met darmkanker is erfelijkheid de oorzaak

Darmkanker is een kwaadaardige tumor in de dikke darm. In Nederland krijgt ongeveer 1 op de 20 mensen in zijn of haar leven de diagnose darmkanker. Jaarlijks overlijden er 5.000 mensen aan deze ziekte. Daarmee is het de op één na meest voorkomende vorm van kanker waar Nederlanders aan overlijden. Erfelijke vormen van darmkanker ontstaan vaak op jonge leeftijd, voor het 50ste levensjaar. Mits in een vroeg stadium ontdekt, is dikke darmkanker één van de best behandelbare vormen van kanker.

mlds_award

Onderzoek met impact

De Maag Lever Darm Stichting heeft een Award uitgereikt aan dr. Marlies Kempers. Verbonden aan het Radboudumc doet zijn onderzoek naar het risico op darm- en baarmoederkanker bij het Lynchsyndroom, de meest voorkomende erfelijke darmkanker. In deze studie is onderzocht hoe groot het risico op kanker is bij dragers van deze genetische afwijking. Deze informatie kan bijdragen aan het verbeteren van controles op kanker bij het Lynch syndroom.

Lees meer over het onderzoek

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Naar boven