Wat wij doen tegen endeldarmkanker

Wat wij doen tegen endeldarmkanker

De Maag Lever Darm Stichting zet zich in om endeldarmkanker te voorkomen, te bestrijden en de gevolgen ervan voor patiënten te verminderen. Dit doet zij onder andere op de volgende manieren:

Ondersteunen bevolkingsonderzoek

Darmkanker, en dus ook endeldarmkanker, ontstaat uit poliepen. Deze zijn goedaardig en kunnen door middel van preventief onderzoek opgespoord en verwijderd worden. Het ontstaan van vormen van darmkanker is zo te voorkomen. Het bevolkingsonderzoek darmkanker is een voorbeeld van een preventief onderzoek om darmkanker in een vroeg stadium op te sporen. Als blijkt dat door deze onderzoeken minder mensen darmkanker krijgen en minder mensen overlijden aan darmkanker, is het streven de doelgroep van 55 jaar en ouder landelijk te laten onderzoeken.

Lees meer informatie over preventie en vroege opsporing van endeldarmkanker.

Infographic DK wetenschappelijk onderzoek

Bevorderen kennis

Endeldarmkanker is één van de best behandelbare vormen van kanker, mits de diagnose in een vroeg stadium gesteld wordt. Kennis van de klachten zal deze vroege opsporing bevorderen.

De meest voorkomende klachten bij endeldarmkanker vindt u hier.

Wijzen op noodzaak gezonde leefstijl

Een ongezonde leefstijl is een belangrijke risicofactor voor endeldarmkanker. Een gezonde leefstijl kan helpen om het risico op endeldarmkanker te verkleinen. Op de website vindt u meer informatie over hoe u uw buik gezond kunt houden.

Wat u zelf kunt doen om de kans op endeldarmkanker te verkleinen.

Wetenschappelijk onderzoek

De Maag Lever Darm Stichting wil maag-, darm- en leverziekten helpen voorkomen en bestrijden en de kwaliteit van leven van patiënten verbeteren.

Minder operaties dankzij onderzoek

Mede door subsidie van de Maag Lever Darm Stichting kan dr. Lenny Verkooijen het aantal operaties bij endeldarmkanker mogelijk verminderen. We interviewden Dr. Verkooijen over haar onderzoek, de nieuwe MRI-scan en over Yvonne de Paauw; één van de eerste patiënten die deze bijzondere scan krijgt om een onnodige operatie te voorkomen. Lees meer over het onderzoek naar de mogelijkheid van minder operaties.

arts

Help mee

De Maag Lever Darm Stichting zet zich in om endeldarmkanker te voorkomen, te bestrijden en de gevolgen ervan voor patiënten te verminderen. Wij zijn daarvoor volledig afhankelijk van donaties. Helpt u mee?

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven