Leven met endeldarmkanker

Leven met kanker

Leven met kanker is niet makkelijk. Het is een angstige en onzekere periode en u kunt allerlei ongemakken ervaren, zoals misselijkheid of diarree als gevolg van de behandeling of extreme vermoeidheid. Lees meer over ‘leven met kanker’ in het algemeen.

Heeft u endeldarmkanker dan kunnen zich aanvullend nog specifieke problemen voordoen, deze worden hieronder omschreven.

Vernauwing of darmafsluiting

Een tumor in de endeldarm kan de doorgang voor ontlasting verminderen en op den duur een darmafsluiting veroorzaken. Aanpassingen in het voedingspatroon en het gebruik van laxeermiddelen kunnen dan de klachten verminderen. Een acute darmafsluiting wordt ook wel ileus genoemd, een gedeeltelijke afsluiting een sub-ileus. Als het mogelijk is, zal de arts bij een darmafsluiting voorstellen om de tumor te verwijderen met een spoedoperatie. Dit is echter niet bij iedereen (direct) mogelijk. Bijvoorbeeld als uw conditie niet goed genoeg is om een zware operatie te ondergaan. Een goed alternatief is dan om een stent (buis) in de dikke darm te plaatsen. Daardoor kan de ontlasting beter de dikke darm passeren.

Verklevingen
Een (gedeeltelijke) darmafsluiting kan ook veroorzaakt worden door verklevingen. Verklevingen zijn strengen van littekenweefsel, die kunnen ontstaan na een darmoperatie. Dit kan leiden tot een vernauwing, waardoor de doorgang voor ontlasting verminderd is. Verklevingen zijn moeilijk te behandelen. Een operatie waarbij het littekenweefsel verwijderd wordt, geeft namelijk vrijwel altijd weer nieuwe verklevingen.

 

Sondevoeding
Soms is het noodzakelijk om (tijdelijk) over te stappen op vloeibare voeding, sondevoeding of voeding die via uw bloedbaan toegediend wordt (parenterale voeding).

Voor meer informatie kunt u ook altijd terecht bij uw diëtist of voedingsverpleegkundige.
Voor informatie en lotgenotencontact over parenterale voeding, kunt u terecht bij de Patiëntenvereniging voor Parenterale Thuisvoeding.

Ingeborg verloor haar man Bob aan darmkanker
In 2008 overleed Ingeborg’s man Bob aan darmkanker. Nu – jaren later – kan ze terugkijken op een heftige en emotionele, maar ook op een heel mooie periode. “Ons complete leven, zoals we dat uitgestippeld hadden, propten we in een paar maanden.” Lees het verhaal van Ingeborg.

LR Ingeborg Verhoek 2 MP

Voedingstips bij een vernauwing van de darm:

Als een operatie niet mogelijk is, als u niet geopereerd wilt worden, of als er een stent (buisje) in uw darm is geplaatst, kunnen onderstaande voedingstips helpen:

 • Eet rustig en kauw uw eten goed
 • Drink voldoende

Drink dagelijks tenminste anderhalf tot twee liter. Drink ook tijdens de maaltijden.

 • Verdeel de maaltijden goed over de dag

Eventueel kunt u meerdere kleine maaltijden gebruiken, in plaats van drie grote.

 • Gebruik geen grove volkorenproducten

Grove volkorenproducten zijn: volkorenbrood, cruesli, muesli, roggebrood en producten met pitten, noten, krenten en zaden. U kunt wel lichtbruin brood eten, fijn volkorenbrood, witbrood en beschuit. Ook Brinta, griesmeelpap, rijstepap en havermout kunt u gebruiken.

 • Eet geen taai, draderig vlees of vis met graten

Als het vlees, ondanks goed kauwen, als een ‘bal’ in uw mond achterblijft, slik het dan niet door. Gebruik alleen kip of wild zonder vel of botjes.

 • Maak groenten goed schoon en verwijder harde, vezelige delen. Kook de groente gaar en eet geen rauwe groenten
 • Gebruik geen peulvruchten en vezelige groenten

Vezelige groenten zijn: asperges, aubergine, bleekselderij, champignons, grote doperwten, maïs, rabarber, taugé, grote tuinbonen, venkel en zuurkool. Groenten die u wel kunt eten zijn bijvoorbeeld bloemkool, broccoli, boerenkool, prei, ui, paprika, ontvelde tomaat, spinazie, sperziebonen en worteltjes.

 • Aardappels (gekookt, gebakken en puree), (witte) rijst, pasta en mie zijn wel geschikt.
 • Eet alleen geschild fruit zonder harde, vezelige stukken en pitten.

Gebruik geen ananas, bessen, bramen, citroen, druiven, grapefruit, mandarijn en sinaasappel. Ook gedroogd fruit, zoals abrikozen, dadels, krenten, rozijnen, pruimen, tutti frutti en vijgen, is niet geschikt. Citrusvruchten kunt u wel uitpersen en het gezeefde sap opdrinken. Ook geschikt zijn onder andere aardbeien, kiwi, appel, banaan, frambozen, kersen, mango, meloen, nectarine, peer en perzik.

Incontinentieproblemen

Bestraling, al dan niet gecombineerd met chemotherapie, kan zenuwschade tot gevolg hebben. Dit kan ook gebeuren als gevolg van de endeldarmoperatie, vooral bij heel laaggelegen tumoren. Daarnaast is het zo dat hoe meer er van het rectum moet worden weggehaald tijdens een operatie, hoe minder opslagcapaciteit voor ontlasting er overblijft. Ook moet soms (een deel van) de blaas weggehaald worden, als de tumor door de darmwand in de blaas is gegroeid. Het gevolg kan zijn dat u last krijgt van incontinentie van urine (ophouden van urine) en/of ontlasting. Soms zijn deze problemen tijdelijk en vindt er in de maanden na de operatie nog herstel plaats, maar de problemen kunnen ook blijvend zijn. U kunt met uw behandelaar bespreken welke mogelijkheden er dan zijn om zo goed mogelijk te leven met uw incontinentieproblemen.

Seksuele problemen

Soms is het niet te voorkomen dat door een behandeling voor endeldarmkanker de zenuwen van de geslachtsorganen worden beschadigd. Het operatie- en bestralingsgebied ligt dicht bij de zenuwen die zorgen voor de seksuele functies. Mannen die een uitgebreide endeldarmoperatie of voorbehandeling met radiotherapie hebben ondergaan, hebben daarna soms last van erectiestoornissen. Bij vrouwen kan bestraling leiden tot vaginale droogheid. Soms is de zenuwschade tijdelijk en treedt in de maanden na de operatie nog herstel op.

Maar de schade kan ook blijvend zijn. Met als gevolg seksuele problemen zoals erectiestoornissen, problemen met klaarkomen, vaginale droogheid en pijn bij het vrijen. Ook psychologische aspecten kunnen leiden tot seksuele problemen. Een verminderde zelfwaardering, een veranderd lichaamsbeeld (bijvoorbeeld door een stoma of incontinentie), depressiviteit en verlies van zelfstandigheid. Al deze zaken hebben invloed op uw seksleven. Afhankelijk van de aard van uw seksuele problemen kunt u worden doorverwezen naar een uroloog of seksuoloog.

Patiëntenvereniging

De Stichting voor Patiënten met Kanker aan het Spijsverteringskanaal (SPKS) is een patiëntenvereniging die zich richt op patiënten met kanker aan het spijsverteringskanaal. Binnen de SPKS zijn er patiëntgroepen voor darmkanker, slokdarmkanker, maagkanker en alvleesklierkanker.

De belangrijke activiteiten van de SPKS zijn:

 • Voorlichting
 • Lotgenotencontact
 • Belangenbehartiging van patiënten

De SPKS heeft hiervoor verschillende communicatiemiddelen, zoals de website en een verenigingsblad. Ook organiseren zij, of zijn betrokken bij verschillende bijeenkomsten.

Tevreden over onze informatie?

De Maag Lever Darm Stichting zet zich in om endeldarmkanker te voorkomen, te bestrijden en de gevolgen ervan voor patiënten te verminderen. Wij zijn daarvoor volledig afhankelijk van donaties. Helpt u mee?

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven