De alarmsignalen van endeldarmkanker

Let op

Heb je bloed bij de ontlasting, onverklaarbaar gewichtsverlies en loze aandrang? Deze symptomen kunnen met endeldarmkanker te maken hebben.

Hoe eerder de diagnose endeldarmkanker wordt gesteld, hoe meer kans er is op volledige genezing. Als je klachten hebt die op endeldarmkanker kunnen wijzen, is het verstandig om op tijd naar de huisarts te gaan. De huisarts luistert naar je klachten en zal je lichamelijk onderzoeken.

Alarmsignalen

Bij een tumor in de endeldarm is een verandering in de normale stoelgang het meest voorkomende symptoom. Er is vaak sprake van loze ontlastingsdrang, dunnere ontlasting, regelmatig kleine hoeveelheden ontlasting en bloed- en/of slijmverlies via de anus. Ook kun je pijn ervaren bij je zitvlak.

De genoemde alarmsignalen kunnen het gevolg zijn van endeldarmkanker. Ze kunnen echter ook een andere, onschuldige oorzaak hebben. Bij bloed in de ontlasting, is het altijd verstandig om een afspraak te maken met de huisarts. Voor de andere klachten geldt dat het belangrijk is om naar de huisarts te gaan, als ze langer dan twee weken aanhouden. De huisarts kan inschatten of er reden is voor verder onderzoek.

Group 7 Created with Sketch.

7-signalentest

Er zijn 7 signalen van darmkanker, herken jij ze?

Doe de test

Goed om te weten

    • Endeldarmkanker komt vooral voor bij mensen boven de 50 jaar. Als je ouder bent dan 50 jaar is het dus goed om extra alert te zijn op klachten. Als er een vorm van darmkanker in je familie voorkomt, zeker bij familieleden onder de vijftig jaar en/of als dit eerstegraadsfamilieleden betreft, is je kans op een vorm van darmkanker ook groter.

Wanneer naar de huisarts?

Hoe eerder de diagnose endeldarmkanker wordt gesteld, hoe meer kans er is op volledige genezing. Als je klachten hebt die op endeldarmkanker kunnen wijzen, is het verstandig om op tijd naar de huisarts te gaan. De huisarts luistert naar je klachten en zal je lichamelijk onderzoeken. Dit houdt in dat hij of zij aan je buik zal voelen en naar uw darmen zal luisteren.

In sommige gevallen zal de huisarts een rectaal toucher doen. Bij dit onderzoek gaat de huisarts met een vinger in de anus om de binnenkant van de endeldarm te onderzoeken. Afhankelijk van je klachten, je leeftijd en de uitkomsten van het lichamelijk onderzoek, kan de huisarts je doorverwijzen naar een maag-darm-leverarts (MDL-arts) in het ziekenhuis voor aanvullende onderzoeken.

Als je regelmatig darmklachten hebt

Iedereen heeft wel eens last van darmklachten of problemen met de stoelgang. Als deze klachten regelmatig terugkomen, of langer dan twee weken aanhouden, is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Ook als je ouder bent dan 50 jaar en je voor het eerst darmklachten hebt, is het verstandig naar de huisarts te gaan

Als in jouw familie vaker darmkanker voorkomt

Als meerdere mensen in jouw familie een vorm van darmkanker hebben of hebben gehad, is er een kans dat de darmkanker erfelijk is. Deze kans is ook aanwezig als één familielid op (zeer) jonge leeftijd darmkanker krijgt. Als je ongerust bent of darmkanker in je familie erfelijk is, kun je dit met je huisarts bespreken.

Als je ongerust bent

Samen met de huisarts kun je bespreken of jouw ongerustheid terecht is. De huisarts is er ook om je onrust weg te nemen.

Dit doen wij

De Maag Lever Darm Stichting zet zich in om darmkanker te voorkomen, te bestrijden en de gevolgen ervan voor patiënten te verminderen. Dit doen wij door voorlichting te geven en innovatief onderzoek te financieren. Darmkanker is vaak goed te behandelen als je er op tijd bij bent. Daarom hebben we er mede voor gezorgd dat het bevolkingsonderzoek darmkanker er is gekomen. Wij kunnen ons werk echter alleen doen met de steun van donateurs.

Doneer voor meer onderzoek naar darmkanker

Colofon

Deze informatie is geschreven door de Maag Lever Darm Stichting.

In samenwerking met:

Dr. Liesbeth Kager, MDL-arts
Dr. Debby Geijsen, radiotherapeut
Dr. Pieter Tanis, gastro-enterologisch chirurg
Drs. Judith de Vos-Geelen, internist-oncoloog

Laatst herzien:
September 2016

Bronnen:
Handboek Colorectaal Carcinoom. C.J.A. Punt, 2013
Richtlijn Colorectaal carcinoom. Versie: 3.0, gewijzigd 16-04-2014
Cijfers: Nederlandse Kankerregistratie, beheerd door IKNL © augustus 2016

Doneer
7 oktober is Deltaplan Ameland
Doneer nu voor onderzoek naar alvleesklierkanker.
Doneer nu
Al meer dan €90.000 opgehaald