Endeldarmkanker in het kort

Wat is endeldarmkanker?

Darmkanker wordt in de medische wereld ‘colorectale kanker’ genoemd. Dit is de verzamelnaam voor tumoren in de dikke darm (colon) en de endeldarm (rectum). We spreken van endeldarmkanker als er een kwaadaardige tumor in de laatste 15 centimeter van de dikke darm (vanaf de anus) zit.

Bij kanker is de celdeling in het lichaam verstoord. De cellen die door deze verstoorde celdeling ontstaan, hebben geen nut en hopen zich op. Bij endeldarmkanker gebeurt dat in de endeldarm. Ze vormen een kwaadaardig gezwel, ook wel een tumor of kanker genoemd. De tumor in de endeldarm kan steeds groter worden en door de verschillende lagen van de darmwand heen groeien. Ook kunnen er cellen losraken van de tumor. Via de bloedbaan of het lymfestelsel verspreiden deze cellen zich verder door het lichaam. Daar kunnen ze weer uitgroeien tot nieuwe tumoren, ook wel uitzaaiingen genoemd.

De endeldarm
De endeldarm (rectum) is het laatste deel van de dikke darm. In de endeldarm wordt ontlasting tijdelijk opgeslagen. Zodra de endeldarm vol is, gaat er een seintje naar de hersenen en ontstaat het gevoel van aandrang om naar het toilet te gaan.

Oorzaken

Endeldarmkanker ontstaat uit poliepen. Vooral bij mensen boven de 50 jaar komen poliepen in de darm vaak voor. De meeste poliepen in de endeldarm zijn goedaardig en blijven dat ook. Slechts een klein aantal poliepen verandert in een kwaadaardig gezwel of tumor. Het is onbekend waarom sommige poliepen uitgroeien tot een tumor en andere niet.

De kans op endeldarmkanker neemt toe met de leeftijd. Daarnaast spelen meerdere factoren een rol. Omgevingsfactoren zijn daarbij heel belangrijk. Een gezonde leefstijl en gezonde voeding kunnen het risico op alle vormen van darmkanker, en dus ook op endeldarmkanker, verkleinen.

Mensen die eerder endeldarmkanker hebben gehad, hebben een verhoogde kans om opnieuw een vorm van darmkanker te krijgen. Een chronische darmontsteking, zoals colitis ulcerosa of de ziekte van Crohn, geeft ook een licht verhoogde kans op darmkanker. Tenslotte is er in vijf procenten van alle gevallen van darmkanker een erfelijke oorzaak.

Lees meer over de oorzaak en de risicofactoren voor endeldarmkanker.

Klachten

Tumoren in de endeldarm geven over het algemeen eerder klachten dan tumoren die zich hoger in de dikke darm bevinden. In de dikke darm wordt ontlasting ingedikt. Dikkere ontlasting kan moeilijker een tumor passeren, waardoor eerder klachten ontstaan. De meest voorkomende klachten bij een endeldarmtumor zijn: een veranderde stoelgang, loze ontlastingsdrang, regelmatig kleine hoeveelheden ontlasting en bloed- en/of slijmverlies via de anus. Deze klachten hebben echter lang niet altijd met endeldarmkanker te maken. Ze kunnen ook een andere oorzaak hebben. Overleg bij aanhoudende klachten altijd met de huisarts. Deze kan inschatten of er reden is voor aanvullend onderzoek. Hoe eerder endeldarmkanker wordt ontdekt, hoe beter de behandelmogelijkheden zijn. Blijf dus niet met klachten doorlopen.

Lees hier meer over veel voorkomende klachten bij endeldarmkanker.

Diagnose

Als verder onderzoek nodig is, verwijst de huisarts door naar het ziekenhuis. Daar worden de klachten opnieuw besproken. Ook wordt er bijna altijd een kijkonderzoek van de dikke darm (coloscopie) uitgevoerd om de juiste diagnose te kunnen stellen. Als er endeldarmkanker gevonden is, kunnen er verschillende vervolgonderzoeken plaatsvinden. Deze geven meer inzicht in de uitgebreidheid en het stadium van de ziekte. Daarna wordt een keuze gemaakt voor de meest optimale behandeling.

Lees hier meer over de verschillende onderzoeken bij endeldarmkanker.

colonoscopie

Behandeling

De behandeling van een tumor in de endeldarm is anders dan van een tumor elders in de dikke darm. Er zijn verschillende soorten behandelingen mogelijk bij endeldarmkanker. De behandeling van endeldarmkanker bestaat over het algemeen uit een operatie, die soms wordt voorafgegaan door bestraling (al dan niet aangevuld met chemotherapie). Als de tumor nog niet zo ver is doorgegroeid, is een operatie soms genoeg en hoeft er niet bestraald te worden. Welke behandeling het beste is, is afhankelijk van verschillende factoren. Het stadium van de kanker is bijvoorbeeld erg belangrijk. Daarnaast spelen ook persoonlijke factoren een rol. Hoe goed is de lichamelijke conditie? Hoe groot is de tumor en zijn er uitzaaiingen? En natuurlijk: wat wil iemand zelf?

Lees meer over de behandeling per stadium bij endeldarmkanker.

Tevreden over onze informatie?

De Maag Lever Darm Stichting zet zich in om endeldarmkanker te voorkomen, te bestrijden en de gevolgen ervan voor patiënten te verminderen. Wij zijn daarvoor volledig afhankelijk van donaties. Helpt u mee?

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven