Endeldarmkanker herkennen

Herken de alarmsignalen

Hoe vroeger de diagnose endeldarmkanker gesteld wordt, hoe groter de kans op volledige genezing. Het is daarom belangrijk om op tijd naar de huisarts te gaan en niet met klachten te blijven rondlopen.

Endeldarmkanker komt vooral voor bij mensen boven de 50 jaar. Als u ouder bent dan 50 jaar is het dus goed om extra alert te zijn op klachten. Als er een vorm van darmkanker in uw familie voorkomt, zeker bij familieleden onder de vijftig jaar en/of als dit eerstegraadsfamilieleden betreft, is uw kans op een vorm van darmkanker ook groter.

De volgende klachten kunnen wijzen op endeldarmdarmkanker:

 • een blijvende verandering in het ontlastingspatroon
  U heeft bijvoorbeeld vaker kleine hoeveelheden ontlasting of de samenstelling van uw ontlasting is anders dan normaal.
 • bloed en/of slijm bij de ontlasting
 • onverklaarbaar gewichtsverlies
 • bloedarmoede
 • aanhoudende ongemakken in de buik, zoals pijn, krampen en een opgeblazen gevoel
 • loze aandrang, of het gevoel alsof de darm niet volledig wordt geleegd na de stoelgang
 • aanhoudende vermoeidheid.

Bij een tumor in de endeldarm  is een verandering in de normale stoelgang het meest voorkomende symptoom. Er is vaak sprake van loze ontlastingsdrang, dunnere ontlasting, regelmatig kleine hoeveelheden ontlasting en bloed- en/of slijmverlies via de anus. Ook kunt u pijn ervaren bij uw zitvlak.

De hier genoemde klachten kunnen een gevolg zijn van endeldarmkanker. Ze kunnen echter ook een andere, onschuldige oorzaak hebben. Bij bloed in de ontlasting, is het altijd verstandig om een afspraak te maken met de huisarts. Voor de andere klachten geldt dat het belangrijk is om naar de huisarts te gaan, als ze langer dan twee weken aanhouden. De huisarts kan inschatten of er reden is voor verder onderzoek.

Wanneer naar de huisarts gaan?

Hoe eerder de diagnose endeldarmkanker wordt gesteld, hoe meer kans er is op volledige genezing. Als u klachten heeft die op endeldarmkanker kunnen wijzen, is het verstandig om op tijd naar de huisarts te gaan. De huisarts luistert naar uw klachten en zal u lichamelijk onderzoeken. Dit houdt in dat hij of zij aan uw buik zal voelen en naar uw darmen zal luisteren.

In sommige gevallen zal de huisarts een rectaal toucher doen. Bij dit onderzoek gaat de huisarts met een vinger in uw anus om de binnenkant van uw endeldarm te onderzoeken. Afhankelijk van uw klachten, uw leeftijd en de uitkomsten van het lichamelijk onderzoek, kan de huisarts u doorverwijzen naar een maag-darm-leverarts (MDL-arts) in het ziekenhuis voor aanvullende onderzoeken.

Ga naar de huisarts:

 • Als u regelmatig darmklachten heeft

Iedereen heeft wel eens last van darmklachten of problemen met de stoelgang. Als deze klachten regelmatig terugkomen, of langer dan twee weken aanhouden, is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Ook als u ouder bent dan 50 jaar en u voor het eerst darmklachten heeft, is het verstandig naar de huisarts te gaan.

 • Als in uw familie vaker darmkanker voorkomt

Als meerdere mensen in uw familie een vorm van darmkanker hebben of hebben gehad, is er een kans dat de darmkanker erfelijk is. Deze kans is ook aanwezig als één familielid op (zeer) jonge leeftijd darmkanker krijgt. Als u ongerust bent of darmkanker in uw familie erfelijk is, kunt u dit met uw huisarts bespreken.

 • Als u erg ongerust bent

Samen met de huisarts kunt u bespreken of uw ongerustheid terecht is. De huisarts is er ook om uw onrust weg te nemen.

Onderzoeken in het ziekenhuis

Hoe wordt de juiste diagnose gesteld?
Als u door de huisarts wordt doorverwezen naar het ziekenhuis is een kijkonderzoek (endoscopie) van de dikke darm vrijwel altijd de eerste stap. Poliepen of tumoren in de darm worden zo opgespoord. De arts kan kiezen uit verschillende kijkonderzoeken. Bij een coloscopie wordt de hele dikke darm onderzocht. Het is ook mogelijk om slechts een deel van de dikke darm te onderzoeken. Tijdens een sigmoïdoscopie bekijkt de arts alleen het laatste s-vormige deel van de dikke darm. Een proctoscopie is een kijkonderzoek van de endeldarm, het allerlaatste deel van de dikke darm.

Coloscopie
Via de anus wordt een flexibele slang met een lampje en een camera (endoscoop) door de darm opgeschoven. De arts kan zo poliepen en tumoren opsporen. Een groot voordeel is dat de arts direct ook kleine ingrepen kan uitvoeren. De meeste poliepen kunnen tijdens een coloscopie vaak meteen verwijderd worden. Ook kan de arts een hapje weefsel (biopt) nemen van een tumor of een ‘verdachte’ plek in het slijmvlies van de darm. Deze poliepen en biopten worden vervolgens in het laboratorium onderzocht op onrustige of kwaadaardige cellen. Als er kwaadaardige cellen in de endeldarm worden aangetroffen is er sprake van endeldarmkanker.

Veel mensen zien erg op tegen een kijkonderzoek van de darm. Bespreek uw angst van tevoren met de arts. Meestal kunt u kiezen voor een roesje (sedatie). Hierdoor wordt u slaperig en bent u zich minder bewust van het onderzoek.
Meer informatie over de coloscopie.

CT-colonografie
Als een endoscopie niet mogelijk is, kan er ook een CT-colonografie gedaan worden. Dit wordt ook wel een virtuele coloscopie genoemd. Het is een speciaal röntgenonderzoek, waarbij gebruik wordt gemaakt van een CT-scan. Het voordeel van dit röntgenonderzoek is dat er zonder inwendig onderzoek toch afbeeldingen van de binnenkant van de dikke darm gemaakt kunnen worden. Het nadeel is dat er tijdens dit onderzoek geen kleine ingrepen zoals een biopsie (het nemen van een hapje weefsel) of het verwijderen van een poliep kunnen worden verricht. Een CT-colonografie is nog niet in alle ziekenhuizen mogelijk.

colonoscopie

Aanvullende onderzoeken

Wanneer de arts een kwaadaardige tumor in de endeldarm vindt, volgen onderzoeken om het stadium van de endeldarmkanker te bepalen. Door middel van beeldvormend onderzoek wordt vastgesteld of de tumor is doorgegroeid in de darmwand. Ook kunnen eventuele uitzaaiingen worden opgespoord. Uitzaaiingen van endeldarmkanker ontstaan meestal in de lever of de longen.

Er zijn verschillende mogelijkheden voor beeldvormend onderzoek:

 • CT-scan (Computer Tomografie)
  Een CT-scan is een onderzoek waarbij gebruik wordt gemaakt van röntgenstralen. Dit onderzoek dient om vast te stellen of er uitzaaiingen zijn in het lichaam. Bijvoorbeeld in de lever, lymfeklieren of longen. Vaak krijgt u van tevoren contrastvloeistof te drinken. Meestal krijgt u daarnaast tijdens het onderzoek ook contrastvloeistof ingespoten via een ader in de arm. U wordt langzaam door de scanner (een kokervormige buis) geschoven, terwijl er ondertussen heel veel foto’s gemaakt worden. Deze afbeeldingen zijn allemaal dwarsdoorsneden van het lichaam. Zo krijgt de arts een goed beeld van de tumor en eventuele uitzaaiingen.
  Meer informatie over de CT-scan.
 • MRI-scan (Magnetic Resonance Imaging) van het kleine bekken
  Bij endeldarmkanker wordt altijd een MRI scan gemaakt van het bekken. Een MRI-scan is een beeldvormend onderzoek waarbij gebruik wordt gemaakt van een magneetveld en radiogolven.
  Meer informatie over de MRI-scan.
 • Endo-echografie
  Een endo-echografie is een inwendige echo via de anus. Hiermee kan worden vastgesteld hoe ver de endeldarmtumor door de darmwand is gegroeid.
 • Echografie van de lever
  Endeldarmkanker zaait vaak uit naar de lever. Als op de CT-scan van de buik niet duidelijk is of een afwijking die gezien is in de lever ook echt een uitzaaiing is, wordt aanvullend een echografie van de lever gemaakt. Bij een echografie worden afbeeldingen gemaakt met behulp van geluidsgolven. Via een apparaatje dat geluidsgolven uitzendt en weer opvangt, kan een beeld gevormd worden van verschillende soorten weefsels.
  Meer informatie over de echografie.
 • Longfoto / X-Thorax
  Dit is een standaard röntgenfoto van de borstorganen. Endeldarmkanker kan bijvoorbeeld uitzaaiingen veroorzaken in de longen. Een longfoto wordt gemaakt om deze op te sporen of uit te sluiten.

Tevreden over onze informatie?

De Maag Lever Darm Stichting zet zich in om endeldarmkanker te voorkomen, te bestrijden en de gevolgen ervan voor patiënten te verminderen. Wij zijn daarvoor volledig afhankelijk van donaties. Helpt u mee?

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven