Gezond gewicht

Gezond gewicht

Een gezond lichaamsgewicht is erg belangrijk. Mensen met kanker hebben vaak moeite om op gewicht te blijven. Door lichamelijke en psychische gevolgen van de ziekte en de behandeling, kan de eetlust afnemen. Bovendien kan de tumor ervoor zorgen dat je stofwisseling verandert, waardoor je sneller gewicht verliest. Gewichtsverlies en ondergewicht zorgen ervoor dat je weerstand afneemt en je conditie verslechtert. Dit heeft tot gevolg dat je langzamer herstelt van behandelingen en behandelingen minder goed kunt doorstaan. Ook is de kwaliteit van leven vaak minder vanwege moeheid en andere klachten die kunnen ontstaan.

Tijdens een behandeling is het belangrijk dat jouw gewicht stabiel blijft. Weeg jezelf daarom regelmatig om jouw gewicht te controleren. Wat kan je doen om op gewicht te blijven? Zorg dat je voldoende calorieën en voedingsstoffen binnenkrijgt. Dat is uiteraard makkelijker gezegd dan gedaan. Meer gaan eten lukt vaak niet omdat je misselijk bent of gewoon geen trek heeft.  Blijf je gewicht verliezen? Dan kan speciale drinkvoeding een oplossing zijn. Dit is een vloeibare, licht verteerbare voeding die veel calorieën en belangrijke voedingsstoffen bevat. Als je moeite heeft om gevarieerd te eten, kan je voedingssupplementen gebruiken. Heb je juist last van overgewicht? Ook dan is het beter om niet tijdens jouw behandeling veel gewicht te verliezen. Een diëtist kan je helpen met een voedingsadvies op maat. Diëtisten en voedingsverpleegkundigen zijn onder andere werkzaam in ziekenhuizen of bij thuiszorgorganisaties. Vraag jouw arts om een verwijzing.

Dagelijks voldoende drinken is ook erg belangrijk voor allerlei processen in jouw lichaam. Afvalstoffen, onder andere van medicijnen, worden met de urine afgevoerd. Als je te weinig drinkt, kunnen de nieren de afvalstoffen niet goed verwerken. Voldoende drinken zorgt er daarnaast voor dat jouw spijsvertering goed werkt. Probeer daarom dagelijks tenminste anderhalf tot twee liter vocht te drinken. Als je last heeft van diarree, is het raadzaam om nog meer te drinken. Bij sommige behandelingen is het ook verstandig om meer te drinken dan normaal. Jouw arts zal je hierover inlichten. In het algemeen geldt: als jouw urine donker gekleurd is, drink je te weinig. Hoe lichter jouw urine, hoe beter.

Uitgebreide informatie over voeding en een gezond gewicht vind je op de website van het Voedingscentrum.

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven