Als genezing niet meer mogelijk is

Als genezing niet meer mogelijk is

Darmkanker is een ernstige ziekte, die helaas soms niet te genezen is. Als de arts u heeft verteld dat u niet meer beter wordt, breekt er een moeilijke en emotionele periode aan. Niet alleen voor u, maar ook voor uw naasten.

Het naderende einde kan angstig maken. Allerlei zaken schieten dan door uw hoofd. Hoe lang heb ik nog te leven? Wat wil ik de komende tijd nog doen? Krijg ik pijn? Hoe moet het met de mensen die ik achterlaat? Hoe wil ik afscheid nemen?

Sommige mensen bereiden zich samen met hun naasten voor op het afscheid. Andere mensen hebben in deze periode juist behoefte aan gesprekken met de huisarts of een andere professionele hulpverlener. Soms praat het makkelijker met mensen die niet zo dicht bij u staan.


Dikkedarmkanker keuzehulp
Samen met uw specialist beslissen over de behandeling van uitgezaaide dikkedarmkanker? De keuzehulp helpt u hierbij.

Wat kan u helpen als u niet meer beter wordt?

  • Probeer u niet te lang af te sluiten voor de mensen uit uw omgeving. Veel mensen hebben de behoefte om alleen te zijn. Dit is logisch, maar bedenk dat u elkaar nodig heeft bij het accepteren en het verwerken.
  • Probeer over uw emoties te praten. Bijvoorbeeld met familie en vrienden. Vindt u het prettiger om met iemand te praten die iets verder van u afstaat? Zoek dan contact met uw huisarts, behandelend arts, een gespecialiseerd verpleegkundige of lotgenoten (patiëntenverenigingen).
  • Probeer afleiding te zoeken in ontspannende activiteiten.
  • Zoek professionele hulp als u in de put blijft zitten. Het is niet niks om te horen dat u niet meer beter wordt. Veel mensen hebben moeite om dit te accepteren en erover te praten. Aarzel niet om hulp in te schakelen als u er zelf niet uitkomt. U kunt bijvoorbeeld naar uw huisarts of een psycholoog gaan. Ook is het mogelijk om deel te nemen aan gespreksgroepen met lotgenoten.

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven