Feiten en cijfers darmkanker

Feiten en cijfers darmkanker

In 2019 werd er bij 12.871 Nederlanders de diagnose darmkanker gesteld. Daarmee is darmkanker een van de meest voorkomende vormen van kanker in Nederland.

Incidentie

In Nederland krijgt ongeveer 1 op de 20 mensen in zijn of haar leven darmkanker. In 2019 kregen in Nederland 6.847 mannen en 6.024 vrouwen darmkanker.

Bij ongeveer 70% van de patiënten zit de tumor in de dikke darm: darmkanker (coloncarcinoom). De andere 30% van de mensen met darmkanker heeft een tumor in de endeldarm: endeldarmkanker (rectumcarcinoom).

Darmkanker komt vooral voor bij mensen van vijftig jaar en ouder. 90% van alle patiënten is bij diagnose 50 jaar of ouder. Ook op jongere leeftijd kan echter darmkanker optreden.

infographic darmkanker 2e kankervorm overlijden
infographic darmkanker 50jr
14 doden per dag klein

Tweede vorm van kanker waar Nederlanders aan overlijden

Darmkanker is de tweede vorm van kanker waar Nederlanders aan overlijden. In 2018 overleden bijna 5.000 mensen aan darmkanker, dat zijn 14 mensen per dag. Echter daalt het totaal aantal sterfgevallen door darmkanker voor zowel mannen als voor vrouwen. Dit komt onder andere door betere behandelingsmogelijkheden. Ook worden steeds meer mensen bekend met klachten die kunnen wijzen op darmkanker.

Wees alert op signalen

Darmkanker is één van de best behandelbare vormen van kanker, mits de diagnose in een vroeg stadium wordt gesteld. Op tijd naar de huisarts gaan is dus heel belangrijk.

Iets meer dan de helft van de patiënten wordt gediagnosticeerd in een relatief vroeg stadium, waarbij de kanker beperkt is tot de darm (stadium I of II). Bij de andere helft van de patiënten is er uitbreiding buiten de darm naar lymfeklieren rond de darm (stadium III) of naar andere organen (stadium IV).

Online magazine In Balans

Ontvang gratis ons magazine 'In Balans' over het belang van vroege opsporing en tips voor een gezonde leefstijl.

 

Download gratis

Mogen wij op jou rekenen?

Iedere dag krijgen 35 mensen de diagnose darmkanker en overlijden er 14 mensen aan deze ernstige ziekte. Wij steunen verschillende onderzoeken op het gebied van darmkanker. Wil jij helpen om meer onderzoek mogelijk te maken? Je kunt ons steunen met jouw financiële bijdrage. Als stichting ontvangen we geen hulp van de overheid. Onze projecten zijn alleen mogelijk te maken door gevers zoals jij.

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven