Darmkanker in het kort

Wat is darmkanker?

Kanker kan op meerdere plekken in de darm ontstaan. Ongeveer 70% ontstaat in de laatste delen van de dikke darm, waarvan weer een derde in het allerlaatste deel: de endeldarm.

Darmkanker wordt in de medische wereld ‘colorectale kanker’ genoemd. Dit is de verzamelnaam voor tumoren in de dikke darm (colon) en de endeldarm (rectum).

Bij kanker is de celdeling in het lichaam verstoord. De cellen die door deze verstoorde celdeling ontstaan, hebben geen nut en hopen zich op. Bij darmkanker gebeurt dat in de darmen. Ze vormen een kwaadaardig gezwel, ook wel een tumor of kanker genoemd.

De tumor in de darm kan steeds groter worden en door de verschillende lagen van de darmwand heen groeien. Ook kunnen er cellen losraken van de tumor. Via de bloedbaan of het lymfestelsel verspreiden deze cellen zich verder door het lichaam. Daar kunnen ze weer uitgroeien tot nieuwe tumoren of uitzaaiingen.

Online magazine In Balans

Ontvang gratis ons magazine 'In Balans' over het belang van vroege opsporing en tips voor een gezonde leefstijl.

 

Download gratis

MDL-arts Dr. Ben Witteman (Ziekenhuis Gelderse Vallei) beantwoordde tijdens een live-video vragen van kijkers over darmkanker. Terugkijken kan hieronder:

Oorzaken

Darmkanker ontstaat uit poliepen. Vooral bij mensen boven de 50 jaar komen poliepen in de dikke darm vaak voor. De meeste poliepen in de darm zijn goedaardig en blijven dat ook. Slechts een klein aantal poliepen verandert in een kwaadaardig gezwel of tumor. Het is onbekend waarom sommige poliepen uitgroeien tot een tumor en andere niet.

De kans op darmkanker neemt toe met de leeftijd. Daarnaast spelen meerdere factoren een rol bij het ontstaan van darmkanker. Omgevingsfactoren zijn daarbij heel belangrijk.

Een gezonde leefstijl en gezonde voeding kunnen het risico op darmkanker verkleinen. Mensen met een chronische darmontsteking hebben een licht verhoogde kans om darmkanker te krijgen. Ook na een eerdere darmkanker is er een groter risico om de ziekte opnieuw te krijgen. Tenslotte is er in een klein deel van de gevallen (vijf tot tien procent) sprake van een erfelijke vorm van darmkanker. 

Lees meer over de oorzaak en de risicofactoren voor darmkanker

Klachten

Niet iedereen met darmkanker heeft dezelfde klachten. Er zijn zelfs mensen zonder klachten. Klachten zijn afhankelijk van de plaats van de tumor in de darm. De meest voorkomende klachten zijn: bloed of slijm bij de ontlasting, een veranderde stoelgang, buikpijn en gewichtsverlies. Deze klachten hebben echter lang niet altijd met darmkanker te maken. Ze kunnen ook een andere oorzaak hebben. Overleg bij aanhoudende klachten altijd met de huisarts. Deze kan inschatten of er reden is voor aanvullend onderzoek. Hoe eerder de darmkanker wordt ontdekt, hoe beter de behandelmogelijkheden zijn. Blijf dus niet met klachten doorlopen. Heleen liep lang rond met vage buikklachten. Toen zij werd doorverwezen voor een kijkonderzoek kreeg zij de diagnose darmkanker. Lees haar verhaal.

Lees hier meer over veel voorkomende klachten bij darmkanker.

Vroege opsporing werkt

Het bevolkingsonderzoek darmkanker spoorde in de eerste vier jaar 14.000 gevallen van darmkanker op.

Lees hier meer

Diagnose

Als verder onderzoek nodig is, verwijst de huisarts door naar het ziekenhuis. Daar worden de klachten opnieuw besproken. Ook wordt er bijna altijd een kijkonderzoek van de dikke darm (coloscopie) uitgevoerd om de juiste diagnose te kunnen stellen. Als er darmkanker gevonden is, kunnen er verschillende vervolgonderzoeken plaatsvinden. Deze geven meer inzicht in de uitgebreidheid en het stadium van de ziekte. Daarna kan er een keuze gemaakt worden voor de meest optimale behandeling.

Lees hier meer over de verschillende onderzoeken bij darmkanker.

Bij het stellen van de diagnose darmkanker kunnen onzekere tijden aanbreken. Iemand die dit zelf ervaren heeft is Heleen. Zij kreeg de diagnose darmkanker. Ook Yvonne kreeg de diagnose darmkanker, terwijl ze als ondernemer druk was met haar garagebedrijf. Lees de verhalen van Heleen en Yvonne.

colonoscopie

Behandeling

Er zijn verschillende soorten behandelingen mogelijk bij darmkanker. Welke behandeling het beste is, is afhankelijk van verschillende factoren. Het stadium van de kanker is bijvoorbeeld erg belangrijk. Daarnaast spelen ook persoonlijke factoren een rol. Hoe goed is de lichamelijke conditie? Waar zit de darmtumor en eventueel de uitzaaiingen? En natuurlijk: wat wil iemand zelf? Vrijwel altijd is de eerste stap in de behandeling een operatie. Afhankelijk van het stadium van de darmkanker vindt daarna verdere behandeling plaats. De behandeling van de tumor in de endeldarm is anders dan van een tumor elders in de dikke darm.

Lees hier meer over de behandeling per stadium bij darmkanker 

Mogen wij op jou rekenen?

Iedere dag krijgen 35 mensen de diagnose darmkanker en overlijden er 14 mensen aan deze ernstige ziekte. Wij steunen verschillende onderzoeken op het gebied van darmkanker. Wil jij helpen om meer onderzoek mogelijk te maken? Je kunt ons steunen met jouw financiële bijdrage. Als stichting ontvangen we geen hulp van de overheid. Onze projecten zijn alleen mogelijk te maken door gevers zoals jij.

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven