Wat wij doen tegen alvleesklierkanker

Wat wij doen tegen alvleesklierkanker

De Maag Lever Darm Stichting zet zich in om alvleesklierkanker te voorkomen, te bestrijden en de gevolgen ervan voor patiënten te verminderen. We werken hierbij vanuit vier verschillende invalshoeken: preventie, vroege opsporing, bevorderen kennis en wetenschappelijk onderzoek.

Deltaplan Alvleesklierkanker

In de afgelopen dertig jaar is op de overleving van alle bijna vormen van kanker flinke vooruitgang geboekt, maar alvleesklierkanker blijft achter. Toch zijn er lichtpunten in de opsporing en behandeling van alvleesklierkanker. Lichtpunten die het Deltaplan Alvleesklierkanker wil verzilveren. Deltaplan Alvleesklierkanker is een initiatief van alle artsen, verpleegkundigen en onderzoekers werkzaam in de 15 expertisecentra voor alvleesklierkanker in Nederland verenigd in de Dutch Pancreatic Cancer Group, in samenwerking met het patiëntenplatform Living With Hope en de Maag Lever Darm Stichting.

Het Deltaplan heeft drie belangrijke doelstellingen:
1. Baanbrekend wetenschappelijk onderzoek versnellen door een 10-jaar durend landelijk onderzoek voor alle patiënten met alvleesklierkanker te realiseren waarbinnen diverse studies plaatsvinden naar betere (vroegere) opsporing en behandeling van alvleesklierkanker.
2. De beste behandeling voor iedereen beschikbaar maken door de nieuwste wetenschappelijke inzichten zonder vertraging in de dagelijkse zorgpraktijk in te voeren.
3. Meer aandacht voor een betere kwaliteit van leven voor patiënten. Patiënten en hun naasten helpen om een zorgvuldige afweging tussen kwaliteit en lengte van leven te maken.

Lees hier alles over deze unieke samenwerking

Preventie

Het krijgen van alvleesklierkanker is voor een deel niet te beïnvloeden. Maar er zijn wel risicofactoren die de kans op alvleesklierkanker vergroten. Zo hebben mensen die roken een twee tot drie keer verhoogde kans op het krijgen van alvleesklierkanker vergeleken met niet-rokers. De Maag Lever Darm Stichting wijst mensen op het belang van stoppen met roken en een gezonde leefstijl.

Vroege opsporing

Hoe eerder alvleesklierkanker wordt ontdekt, hoe beter de behandelmogelijkheden zijn. Het is belangrijk dat mensen weten welke klachten en symptomen op alvleesklierkanker kunnen wijzen. De Maag Lever Darm Stichting zet zich hiervoor in.

Lees hier meer over de meest voorkomende klachten en symptomen bij alvleesklierkanker.

Bevorderen kennis

De Maag Lever Darm Stichting geeft voorlichting over wat alvleesklierkanker is en welke behandelingen mogelijk zijn. Op onze website is betrouwbare informatie te vinden voor patiënten en hun naasten. Deze informatie wordt geschreven in samenwerking met de landelijke patiëntenorganisatie Living With Hope, artsen, op basis van de nieuwste richtlijnen.

Lees hier  meer over de behandelingen bij alvleesklierkanker

Wetenschappelijk onderzoek

De Maag Lever Darm Stichting wil maag-, darm- en leverziekten helpen voorkomen en bestrijden en de kwaliteit van leven van patiënten verbeteren. Dit doen wij onder andere door het financieren van wetenschappelijk onderzoek naar alvleesklierkanker.

Ondanks alle initiatieven, is er nog veel onderzoek nodig op het gebied van het voorkómen en tijdig opsporen van kanker. De Maag Lever Darm Stichting maakt dit onderzoek met behulp van donaties mogelijk.

Help mee

Voor haar inkomsten is de Maag Lever Darm Stichting afhankelijk van donateurs. Wilt u ons werk steunen? Dat kunt u doen met een donatie hieronder.

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven