Leven met alvleesklierkanker

Problemen met voeding

Als u alvleesklierkanker heeft, is het belangrijk dat u probeert uw voedingstoestand en gewicht stabiel te houden. Dit kan erg lastig zijn omdat veel mensen met alvleesklierkanker problemen hebben met eten en vaak snel afvallen. Soms ontstaan de problemen met voeding pas na een behandeling.

Mensen met alvleesklierkanker kunnen een aantal specifieke problemen met eten hebben. Deze verschillen vaak van persoon tot persoon en kunnen sterk wisselen in de loop van de tijd. Het is dan ook aan te bevelen uw problemen altijd te bespreken met uw behandelend arts en de diëtist die in het ziekenhuis bij uw behandeling wordt betrokken.

Tips en adviezen

Drink voldoende
Als u te weinig drinkt, kan dit het zieke of misselijke gevoel soms verergeren.

Eet vaker kleine porties verdeeld over de dag
Door kleinere porties te eten, heeft u minder snel een vol gevoel maar krijgt u toch voldoende voeding binnen.

Lukt het niet om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen?

Dan kan het zinvol zijn om uw voeding aan te vullen met dieetpreparaten of over te gaan op drinkvoeding. Overleg met uw behandelend arts of diëtist of dat ook in uw situatie een goede keuze is.

Willem heeft alvleesklierkanker en deelt zijn verhaal

Willem kreeg twee jaar geleden de diagnose alvleesklierkanker. Een diagnose die zijn leven op zijn kop zette. Hij onderging een operatie en aansluitend een chemotherapie. Wat komt er op je af? Hoe onderga je het traject van behandelingen? Willem deelde zijn verhaal via interviews, vlogs en blogs. 

mobilewillem2

Living With Hope (LWH)

Heeft u behoefte aan meer informatie en ondersteuning met betrekking tot alvleesklierkanker? Dan kunt u terecht bij Living With Hope. Living With Hope heeft een lotgenoten hulplijn en een medische hulplijn. De ervaringsdeskundigen en de bij hen aangesloten verpleegkundigen en specialisten hebben ervaring met alvleesklierkanker. Zij staan voor u klaar met adviezen en een luisterend oor. Ook kunt u er terecht voor contact met lotgenoten.

Kanker.nl
Op het platform Kanker.nl kunt u ervaringen over uw ziekte delen of vragen stellen. Hier vindt u discussiegroepen en blogs van mensen die te maken hebben met kanker. Zo kunt u mensen ontmoeten, en kennis en ervaringen online delen.

 

 

Pijn

Veel mensen met alvleesklierkanker hebben in meer of mindere mate pijnklachten. Pijn kan een grote invloed hebben op uw dagelijks leven en functioneren. Het is belangrijk dat u de juiste pijnstilling krijgt. Bespreek met uw arts welke pijnmedicatie voor u het meest geschikt is.

Bij alvleesklierkanker in een vergevorderd stadium zijn de pijnklachten vaak heel heftig en hebben ze veel invloed op de kwaliteit van leven. Er zijn dan verschillende behandelingen mogelijk om de pijn te verminderen.

Tips en adviezen

Neem de pijnmedicatie op regelmatige tijden in
Op deze manier krijgt u een constante hoeveelheid van de pijnstiller in uw lichaam waardoor u minder pijn ervaart. Wacht niet tot u pijn krijgt.

Bespreek uw angsten en gevoelens
Deze kunnen soms de lichamelijke pijn versterken.

Ontspanningsoefeningen kunnen pijn verlichten
Een fysiotherapeut kan u hierbij helpen.

Bespreek pijnklachten met uw arts
Als u veel pijn hebt, kan de arts samen met u kijken of u voldoende pijnstilling krijgt, of dat u een hogere dosering of een ander middel of behandeling nodig heeft.

Informatieve filmpjes

Wilt u meer weten over een aantal aspecten waarmee u te maken kunt krijgen tijdens uw ziekte? Hieronder vindt u informatieve filmpjes over voeding, kinderen, werk en nazorg bij kanker.

Kanker & werk

Kanker & voeding

Kanker & kinderen

Kanker & nazorg

Tevreden over onze informatie?

De Maag Lever Darm Stichting zet zich in om alvleesklierkanker te voorkomen, te bestrijden en de gevolgen ervan voor patiënten te verminderen. We werken hierbij vanuit vier verschillende invalshoeken: preventie, vroege opsporing, bevorderen van kennis en wetenschappelijk onderzoek. Wij zijn daarvoor volledig afhankelijk van donaties. Helpt u mee?

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven