Feiten en cijfers

De feiten over alvleesklierkanker

Alvleesklierkanker is een van de meest dodelijke vormen van kanker. Per jaar overlijden er ruim 2.800 Nederlanders aan deze ziekte. Ongeveer evenveel patiënten krijgen jaarlijks de diagnose. Dat zijn 8 Nederlanders per dag. De diagnose is zo goed als een doodvonnis vanwege de schrikbarend slechte prognose; na 5 jaar is slechts 9% van de patiënten nog in leven. Als de ziekte behandeld kan worden heeft het vaak een enorme impact op de kwaliteit van leven. In de afgelopen 30 jaar is op bijna alle vormen van kanker flinke vooruitgang geboekt in overleving. Helaas niet bij alvleesklierkanker.

In november van 2019 nam de Maag Lever Darm Stichting daarom samen met het patiëntenplatform Living With Hope en alle artsen, verpleegkundigen en onderzoekers werkzaam in de 15 expertisecentra voor alvleesklierkanker in Nederland verenigd in de Dutch Pancreatic Cancer Group, het initiatief voor het Deltaplan Alvleesklierkanker.

Het Deltaplan heeft drie belangrijke doelstellingen:
1. Baanbrekend wetenschappelijk onderzoek versnellen door een 10-jaar durend landelijk onderzoek voor alle patiënten met alvleesklierkanker te realiseren waarbinnen diverse studies plaatsvinden naar betere (vroegere) opsporing en behandeling van alvleesklierkanker.
2. De beste behandeling voor iedereen beschikbaar maken door de nieuwste wetenschappelijke inzichten zonder vertraging in de dagelijkse zorgpraktijk in te voeren.
3. Meer aandacht voor een betere kwaliteit van leven voor patiënten. Patiënten en hun naasten helpen om een zorgvuldige afweging tussen kwaliteit en lengte van leven te maken.

Tevreden over onze informatie?

De Maag Lever Darm Stichting zet zich in om alvleesklierkanker te voorkomen, te bestrijden en de gevolgen ervan voor patiënten te verminderen. We werken hierbij vanuit vier verschillende invalshoeken: preventie, vroege opsporing, bevorderen van kennis en wetenschappelijk onderzoek. Wij zijn daarvoor volledig afhankelijk van donaties. Helpt u mee?

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven