Alvleesklierkanker in het kort

Wat is alvleesklierkanker

Bij alvleesklierkanker is er een kwaadaardige tumor in de alvleesklier ontstaan. Voor alvleesklierkanker wordt vaak de naam pancreascarcinoom gebruikt. De medische naam voor alvleesklier is pancreas. Carcinoom is een ander woord voor een kwaadaardige tumor of kanker.

Er zijn verschillende soorten alvleesklierkanker, afhankelijk van het type weefsel waaruit de tumor ontstaat. Een adenocarcinoom komt het vaakst voor. Dit is een tumor in de afvoerbuisjes. Deze tumor zit vaak in de kop van de alvleesklier en wordt daarom ook wel een pancreaskopcarcinoom genoemd. Naast het adenocarcinoom kunnen er nog andere zeldzamere soorten tumoren in de alvleesklier ontstaan. Zoals neuro-endocrine tumoren (NET),
het Acinaircelcarcinoom, een Hamoudi of Gruber-Frantz tumor.

In en rondom de kop van de alvleesklier kunnen ook tumoren ontstaan die niet afkomstig zijn van het alvleesklierweefsel zelf. Een tumor kan bijvoorbeeld ontstaan in het weefsel van de papil van Vater (kanaaltje tussen kop alvleesklier en dunne darm), in het bovenste deel van de dunne darm (de twaalfvingerige darm) of in het onderste deel van de grote galbuis. Soms kan met weefselonderzoek niet precies worden bepaald uit welk type weefsel een tumor in of rond de kop van de alvleesklier is ontstaan. In dat geval spreken we van een periampullaire tumor.

Lees ook over de feiten en cijfers over alvleesklierkanker.

De alvleesklier

De alvleesklier is een langgerekte trosvormige klier. De medische naam is pancreas. Bij volwassen mensen is de lengte van de alvleesklier ongeveer twaalf tot vijftien centimeter en de dikte ongeveer één tot drie centimeter.

De alvleesklier ligt links achter in de bovenbuik, vlak voor de wervelkolom (zie afbeelding).

Aan de onderzijde van de alvleesklier bevindt zich de dunne darm.

De alvleesklier heeft twee verschillende functies:

  • het produceren van alvleeskliersap dat helpt bij de spijsvertering
  • het produceren van hormonen die de bloedsuiker reguleren.

De alvleesklier kan in de lengte worden opgedeeld in drie delen:

  • De 'kop' van de alvleesklier. Deze ligt in het midden van de buik, onder de lever en tegen de twaalfvingerige darm (het eerste deel van de dunne darm)
  • Het 'lichaam' van de alvleesklier. Deze bevindt zich achter de maag.
  • De 'staart' van de alvleesklier. Deze ligt links in de buikholte, dicht bij de milt en de linker nier.

Oorzaken

De precieze oorzaak van alvleesklierkanker is onbekend. Van een aantal factoren is bekend dat zij het risico op alvleesklierkanker verhogen. Zo komt alvleesklierkanker vaker voor bij mensen die roken. Een chronische ontsteking van de alvleesklier (pancreatitis) verhoogt ook de kans op alvleesklierkanker. Heel soms speelt erfelijkheid een rol bij het ontstaan van alvleesklierkanker.

Meer over de risicofactoren.

"De precieze oorzaak van alvleesklierkanker is nog  onbekend."

Klachten en symptomen

Alvleesklierkanker geeft in het begin meestal nog geen klachten. Pas als de tumor flink is doorgegroeid kunnen er klachten ontstaan. Hierdoor wordt alvleesklierkanker vaak pas laat ontdekt. Er zijn meestal wel wat vroege tekenen, maar die zijn vaak vaag.

Meer over klachten & symptomen

De meest voorkomende klachten bij alvleesklierkanker zijn:

  • Zeurende pijn in buik en/of rug
  • Verstoord ontlastingspatroon
  • Gewichtsverlies
  • Geelzucht (icterus)

Diagnose

Als verder onderzoek nodig is, verwijst de huisarts door naar het ziekenhuis. Om de diagnose alvleesklierkanker te stellen wordt vaak een echografie of een CT-scan uitgevoerd. Mogelijke aanvullende onderzoeken zijn: een endo-echografie, een MRI-scan, een PET-scan en een ERCP.

Meer over de diagnose

"Echografie en CT-scan veelgebruikt"

Behandeling

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk bij alvleesklierkanker. Als de ziekte vroeg wordt ontdekt, is een curatieve (genezende) behandeling mogelijk. Bij de meeste mensen wordt de diagnose pas in een vergevorderd stadium gesteld. Zij krijgen een palliatieve behandeling, gericht op het  afremmen van de ziekte en het verminderen van klachten. De meest voorkomende behandelingen bij alvleesklierkanker zijn een operatie, chemotherapie en palliatieve bestraling.

De Maag Lever Darm Stichting zet zich samen met de Dutch Pancreatic Cancer Group en Living With Hope in voor baanbrekend onderzoek, een betere kwaliteit van leven en de beste behandeling voor alvleesklierkanker patiënten. Dit doen wij gezamenlijk via het Deltaplan Alvleesklierkanker. Wil je hier meer over weten? Ga dan naar www.deltaplanalvleesklierkanker.nl.

Tevreden over onze informatie?

De Maag Lever Darm Stichting zet zich in om alvleesklierkanker te voorkomen, te bestrijden en de gevolgen ervan voor patiënten te verminderen. We werken hierbij vanuit vier verschillende invalshoeken: preventie, vroege opsporing, bevorderen van kennis en wetenschappelijk onderzoek. Wij zijn daarvoor volledig afhankelijk van donaties. Helpt u mee?

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven