Alvleesklierkanker herkennen

Herken de klachten

Alvleesklierkanker veroorzaakt in het begin nog geen klachten. Klachten ontstaan pas wanneer de tumor zich al flink heeft uitgebreid. Hierdoor wordt alvleesklierkanker vaak pas laat ontdekt. Er zijn vaak wel vroege tekenen, maar die zijn soms erg vaag. Ook variëren de symptomen en klachten doordat de tumor op verschillende plekken in de alvleesklier kan zitten (kop, lichaam of staart).

De aard van de klachten is afhankelijk van de plaats en de grootte van de tumor en van stoornissen in organen die door de tumor zijn aangetast. De klachten ontstaan over het algemeen pas wanneer de tumor is doorgegroeid in een ander orgaan of in de zenuwbanen rondom de alvleesklier.

Een tumor in of rond de kop van de alvleesklier wordt door eerder optredende klachten (vooral geelzucht) vaak vroeger ontdekt dan een tumor verderop in de alvleesklier.

De volgende klachten en symptomen kunnen wijzen op alvleesklierkanker:

Wanneer naar de huisarts?

Als u klachten heeft die op alvleesklierkanker kunnen wijzen, is het verstandig om op tijd naar de huisarts te gaan. De huisarts luistert naar uw klachten en zal u lichamelijk onderzoeken. Als uw huisarts vermoedt dat er iets mis is met uw alvleesklier, zal hij u doorverwijzen naar een specialist. Meestal is dat een maag-darm-lever (MDL) arts, een internist of een chirurg. Deze specialist zal het lichamelijk onderzoek herhalen en aanvullende onderzoeken (laten) verrichten.

Onderzoeken in het ziekenhuis

In het ziekenhuis zijn verschillende beeldvormende onderzoeken mogelijk om de diagnose alvleesklier te stellen. Uw arts bespreekt met u welke onderzoeken nodig zijn. Hieronder vindt u een overzicht van onderzoeken.

Tevreden over onze informatie?

De Maag Lever Darm Stichting zet zich in om alvleesklierkanker te voorkomen, te bestrijden en de gevolgen ervan voor patiënten te verminderen. We werken hierbij vanuit vier verschillende invalshoeken: preventie, vroege opsporing, bevorderen van kennis en wetenschappelijk onderzoek. Wij zijn daarvoor volledig afhankelijk van donaties. Helpt u mee?

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven