IBD, eet je mee?

Gepubliceerd op: 19 september 2017

IBD, eet je mee?

Gezonde voeding is belangrijk, dat weten we allemaal. Dit geldt zowel voor gezonde mensen als voor mensen met buikproblemen. Mensen die last hebben van een chronische darmontsteking, zoals de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa (IBD) kunnen baat hebben bij gezonde voeding. Toch nemen artsen voeding in de spreekkamer niet altijd serieus en krijgen voeding en leefstijl niet altijd een plek in de behandeling. Met steun van de Maag Lever Darm Stichting en de patiëntenvereniging CCUVN doet Stichting Voeding Leeft onderzoek naar de impact van voeding bij patiënten met IBD. En jij kunt hieraan meedoen!

Wat houdt ‘IBD, eet je mee’ in?

‘IBD, eet je mee?’ is een pilotproject waarin mensen met IBD gedurende drie maanden zelf ervaren wat een ander voedingspatroon met hen doet. Je krijgt hierbij professionele begeleiding. Doel van dit project is te onderzoeken in hoeverre verse, onbewerkte voeding en een gezonde leefstijl effect heeft op je ziek zijn en de kwaliteit van leven.

Het doel van het eetprogramma voor IBD is om een wetenschappelijke onderbouwing te vinden van de rol van voeding bij de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa. Bij goede resultaten is het streven om in samenwerking met MDL-artsen en/of zorgverzekeraars te kijken hoe een dergelijk eetprogramma in de behandeling van IBD kan worden meegenomen.

We gaan voor vers, puur, onbewerkt, gevarieerd en ongezoet.

Maar eh… wél lekker!

De pilot

De pilot start in januari 2018 met een workshop over voeding en leefstijl. Als je deelneemt bepaal je zelf je doelen. Je krijgt een werk- en receptenboek mee naar huis. Na een maand is er een terugkomdag om ervaringen uit te wisselen. Na twee maanden kom je nog een keer bij elkaar. In de tussenliggende periode kun je ervaringen delen en vragen stellen via een besloten online community, begeleid door experts. Na afloop van de pilot ga je met de handvatten en tips zélf aan de slag met het aanpassen van je voeding.

Brood klein

Hoe kun je meedoen?

Je kunt meedoen als je:

 • Tussen de 18 en 75 jaar bent
 • Je in een rustige periode zit (remissie), maar wel regelmatig onder controle bent van een MDL-arts of specialist
 • geen fistels hebt
 • geen chirurgische ingreep hebt gehad aan het spijsverteringskanaal (maagband/maagverkleining, stoma, gedeeltelijke darmverwijdering etc.)
 • geen eetstoornis hebt (gehad)
 • geen recente aanpassing in je medicatie hebt gehad

Weet je niet zeker of je aan deze criteria voldoet of heb je andere vragen over dit onderzoek, neem dan contact op met de onderzoekers via info@voedingleeft.nl

Verder ben je:

 • bereid om je voedingspatroon aan te passen en te ervaren wat anders eten met je doet
 • bereid om vlees, vis en/of zuivel te eten
 • niet recent begonnen/gestopt bent met roken of dit van plan gedurende de pilot
 • in staat de benodigde inkopen te doen en de recepten te bereiden of te laten bereiden
 • bereid je huisarts/behandelend specialist op de hoogte te brengen van deelname
melk en fruit

Voeding Leeft

De Stichting Voeding Leeft is een onafhankelijke stichting die innovatieve leefstijlprogramma’s ontwikkelt rondom chronische ziektes. Zij wil de positieve invloed die voeding kan hebben op de kwaliteit van leven graag wetenschappelijk onderbouwen, zodat artsen voeding serieus meenemen in hun behandeling. Daarnaast wil de stichting het bewustzijn over voeding vergroten en de impact die voeding heeft op ons leven en op ziekte.

Onderzoek in het kort:

 • de pilot bestaat uit 3 dagen: 1 workshop dag en 2 terugkomdagen om ervaringen uit te wisselen
 • Er zijn twee deelnemersgroepen:

Groep 1: donderdag 18 januari, 15 februari en 15 maart
Groep 2: vrijdag 19 januari, 16 februari en 16 maart

 • Een aantal online vragenlijsten

Leden van de CCUVN krijgen voorrang in de aanmeldingsprocedure.

Ja, ik meld me aan

In januari 2018 gaat de pilot van start. Wil je meedoen? Wees er snel bij, er is plaats voor 150 mensen met IBD. Kijk wel even of je voldoet aan alle criteria voor deelname.

Aanmelden

Niet meedoen maar wel steunen?

Wil of kun je niet meedoen aan de pilot, maar draag je dit onderzoek wel een warm hart toe?
De Maag Lever Darm Stichting zamelt samen met CCUVN geld in om dit voedingsonderzoek te financieren. Kom zelf in actie via het platform #Stoer met IBD of organiseer een gezond ontbijt om je steentje bij te dragen. Kijk voor meer info op www.stoermetibd.nl. 

 

 

Bron: Maag Lever Darm Stichting

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven