Hoofdpijn en een prikkelbare darm aan elkaar gelinkt

Gepubliceerd op: 20 juli 2016

Hoofdpijn en een prikkelbare darm aan elkaar gelinkt

Mensen met het prikkelbare darm syndroom hebben vaker dan gemiddeld ook last migraine of spanningshoofdpijn. Mogelijk delen deze aandoeningen dezelfde genetische aanleg. Dit stellen wetenschappers na onderzoek bij 320 mensen.

Het prikkelbare darm syndroom is de meest voorkomende aandoening van het spijsverteringskanaal. Omdat migraine en spanningshoofdpijn ook vrij algemeen zijn, vroegen de onderzoekers zich af of er misschien een link bestaat tussen beide type klachten. Mensen met PDS hebben bovendien vaak een verminderde werking van het hormoon serotonine, dat ook in de hersenen een belangrijke rol speelt.

Dubbele klachten
De onderzoekers vroegen 107 mensen met migraine en 53 mensen met spanningshoofdpijn naar darmklachten. Ook 107 mensen met PDS werden gevraagd naar klachten die wijzen op migraine of spanningshoofdpijn. Nog eens 53 mensen, zonder PDS, migraine of spanningshoofdpijn vormden de controlegroep.

Sterkere link met migraine
Mensen met migraine blijken twee keer zoveel kans te hebben om ook PDS te hebben dan mensen met spanningshoofdpijn. Ruim de helft (54%) van de mensen met migraine had ook PDS en 28% van de mensen met spanningshoofdpijn.

 

Omgekeerd had 36% van de mensen met PDS ook migraine en 22% had ook spanningshoofdpijn. Dat was veel vaker dan in de controlegroep.

Betere behandeling
De resultaten wijzen op een link tussen darmklachten en hoofdpijn. Een aanwijzing hoe de link in elkaar zit, vonden de onderzoekers ook. Mensen met PDS, migraine of spanningshoofdpijn hebben allemaal bepaalde genen die de werking van het hormoon serotonine beïnvloeden. Die genen worden nu verder onderzocht. Misschien vormen zij de sleutel voor een betere behandeling voor mensen deze aandoeningen.

Bron: Seroka, R en Uher, M, Link Between Migraine, Tension Type Headache and Irritable Bowel Syndrome: Clinical and Genetic Indicators. American Academy of Neurology 68th Annual Meeting

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven