Honden opgeleid om darmkanker op te speuren

Gepubliceerd op: 27 februari 2017

Honden opgeleid om darmkanker op te speuren

Geleidehonden kunnen in de toekomst een belangrijke bijdrage leveren aan de vroege diagnose van darmkanker. In het kader hiervan is KNGF Geleidehonden in samenwerking met VUmc een proef gestart, waarbinnen zij nu een nieuwe fase ingaan. Zij trainen honden in het opsporen van de geur die kankercellen afgeven in de ontlasting. Hierdoor zou darmkanker in een vroeg stadium kunnen worden gesignaleerd.

Medische hond

Foto: Shutterstock

De viervoeters worden door KNGF Geleidehonden opgeleid om mee te werken aan een onderzoek waarin zij darmkanker ontdekken in ontlastingsmonsters. De organisatie -  die vooral bekend staat om haar blindengeleidehonden voor visueel beperkte mensen – en samenwerkingspartner VUmc hopen met het onderzoek aan te tonen dat de speciaal opgeleide honden een bijdrage kunnen leveren aan de vroege diagnose van darmkanker. Want: wanneer darmkanker in een vroeg stadium wordt opgespoord, is er een grotere kans op genezing.

Het projectteam hoopt de pilot in 2017 af te ronden met een dubbelblinde test (fase 4 van 4 in het onderzoek). Hierbij weet alleen het ziekenhuis welke monsters van patiënten met darmkanker zijn en wat controlemonsters zonder kanker zijn.

Het projectteam hoopt het onderzoek eind dit jaar af te ronden met voldoende wetenschappelijk bewijs.

In het kader van dit project lanceerde KNGF Geleidehonden deze commercial, waarin een heel ander type geleidehond in de schijnwerpers staat: de medische detectiehond.

Inmiddels hebben vijf speciaal opgeleide honden laten zien dat ze darmkanker kunnen signaleren in ontlastingmonsters. Een uitgebreide wetenschappelijke vervolgstudie met drie nieuwe honden moet de herhaalbaarheid van de training en positieve resultaten aantonen. Daarnaast wordt met meer monsters gewerkt, waarmee de methode in de breedte wordt uitgediept.

 

Een van de medische detectiehonden (Glenny) ruikt aan de ontlastingmonsters in het carrousel tijdens de training - klein
Een van de nieuwe medische detectiehonden (Nilson) van KNGF Geleidehonden tijdens de voorbereidende training - klein

Bron: KNGF

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven