Hogere kans op zweer na maagomleiding door pijnstillers en roken

Gepubliceerd op: 23 december 2014

Hogere kans op zweer na maagomleiding door pijnstillers en roken

Mensen die een maagomleiding ondergaan, krijgen soms last van maagzweren na de operatie. Het gebruik van pijnstillers en roken blijkt de kans hierop te vergroten.

Een maagomleiding is in sommige gevallen de enige optie voor mensen met ernstig overgewicht. Deze zware operatie zorgt ervoor dat je snel veel gewicht verliest. Hiermee kunnen ernstigere gezondheidsklachten (zoals hart- en vaatziekten) worden voorkomen. We spreken van ernstig overgewicht bij een BMI van 40 of hoger.

Maagomleiding
Bij een maagomleiding wordt tijdens een kijkoperatie de maag verkleind. Het nieuwe uiteinde van de maag wordt direct vastgemaakt aan de darm. Hierdoor kun je minder eten en worden minder voedingsstoffen in de darm opgenomen.

Bij maagomleidingen kunnen echter ernstige complicaties ontstaan. De meeste problemen ontstaan tijdens of vlak na de operatie. Maar ook na enkele maanden of zelfs jaren later kunnen nog ernstige problemen optreden, zoals een zweer in de buurt van de maagomleiding. In dit onderzoek is uitgezocht hoe vaak en onder welke omstandigheden zulke maagomleidingszweren ontstaan.

Onderzoek
Onderzoekers van het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis in Amsterdam selecteerden 41 Engelstalige artikelen, waarin maagomleidingen en de lange termijn effecten bestudeerd werden. Zo konden ze achterhalen hoe vaak en bij wie zo'n zweer ontstaat. In totaal deden 16.987 mensen aan alle studies mee.

Resultaten
Ongeveer 1 op de 20 deelnemers kreeg een zweer na de operatie. Er ontstond vaker een zweer wanneer de chirurg onoplosbaar hechtmateriaal had gebruikt. Mensen die bleven roken of bepaalde medicijnen gebruikten (zoals ibuprofen, diclofenac en aspirine) hadden ook een grotere kans op een zweer. Bovendien zorgden pijnstillers en roken voor verminderde wondgenezing na de operatie.

Maagzuur bleek het ontstekingsproces ook te bevorderen. De meeste maagzuurproducerende cellen bevinden zich in het uiteinde van de maag. Een verkleinde maag met meer maagzuurproducerende cellen verhoogt daarom de kans op omleidingszweren. Het werd niet duidelijk of de bacterie die voor maagzweren zorgt (Helicobacter pylori) ook een rol speelt bij het ontstaan van deze zweren.

Symptomen en behandeling maagomleidingszweer
Uit het onderzoek blijkt dat bij de meeste mensen de klachten bij een maagomleidingszweer verschilden (28%-100% had geen typische maagzweerklachten). De meest voorkomende klachten waren een brandend gevoel achter het borstbeen, braken, bloedbraken of zwarte ontlasting. Een maagomleidingszweer werd meestal behandeld met protonpompremmers. Vaak schrijven artsen maagzuurremmers voor om maagzweren te voorkomen, maar bewijs voor deze behandeling ontbreekt.

Conclusies
Maagomleidingen komen steeds meer voor. Er is daarom behoefte aan goed onderzoek naar het ontstaan en de behandeling van een maagzweer na die operatie, want dat is nog niet gedaan. Tot die tijd is het verstandig dat de chirurg oplosbaar hechtmateriaal gebruikt, en dat de patiƫnt niet rookt en goed oplet welke medicijnen hij gebruikt. Zelfs pijnstillers kunnen de kans op een zweer vergroten.

Naar boven