Zoete aardappel pannenkoeken

Een klassieker: pannenkoeken. Deze variant op de 'American Pancakes' met zoete aardappel is niet alleen vezelrijk, maar ook nog eens hartstikke smaakvol! Tip: ook afgekoeld zijn ze lekker, voor mee naar het werk of school. Eet smakelijk!

Dit is een recept uit het boek 'Van kleine spruit tot toffe peer', geschreven door Gees van Asperen. Niet alleen lekker voor jezelf, maar ook voor kinderen. Je kookt gelijk voor het hele gezin.

Zoete aardappel Pannenkoekjes

Bereidingstijd: ca. 15 minuten - exclusief het poffen van de aardappels

Ingrediënten
Voor 10 tot 12 pannenkoekjes

  • 350 gram zoete aardappel
  • 100 gram volkorenmeel
  • 2 tl bakpoeder
  • 1 ei
  • 175 ml melk of ongezoete sojamelk
  • 30 ml zonnebloemolie of gesmolten kokosolie

Optioneel ter garnering: dikke yoghurt en vers fruit

Materiaal: ovenschaal of braadslede

Deze zoete aardappel pannenkoeken bevatten zo'n 2 gram vezels per stuk (met fruit erop). Een lekker vezelrijk hapje voor tijdens de feestdagen! 

Bereiding

  • Verwarm de oven voor tot 180 °C. Besprenkel de zoete aardappels met een beetje water en leg ze in een ovenschaal of braadslede. Pof de zoete aardappels in de schil in 35-45 minuten (afhankelijk van de grootte) gaar. Meng intussen het volkorenmeel met het bakpoeder. Mix het ei met de melk. Verhit de olie in een koekenpan en giet bij het natte mengsel.
  • Pel de gepofte zoete aardappel en prak 250 g met een vork tot een puree. Roer het meel met bakpoeder door de puree. Voeg eerst een scheutje ei-melkmengsel bij de puree en meng tot een egaal geheel. Voeg daarna de rest toe. Zo voorkom je klontjes.
  • Verhit een koekenpan met anti-aanbaklaag en bak de eerste drie pannenkoekjes (met een doorsnede van circa 8 cm) op matig vuur in de achtergebleven olie. Voor de overige bakrondes hoef je geen extra olie meer toe te voegen, deze zit al door het beslag. Serveer de pannenkoekjes met een dot yoghurt en vers fruit.

Tips van Gees

VARIATIE Deze pannenkoeken combineren ook goed met hartige ingrediënten zoals kaas of - iets spannender - met geitensmeerkaas en dadelstroop.

SNEL KLAAR Weinig tijd? Schil de zoete aardappel en snijd hem in blokjes. Kook of stoom de blokjes in circa 10 minuten gaar, laat goed uitstomen en prak tot een puree. Volg daarna de rest van het recept.

SERVEREN Ook koud zijn ze lekker. Dus goed mee te nemen als lunch naar school of werk.

Zoete aardappel Pannenkoekjes

Wil je meer recepten, tips en vezelinspiratie ontvangen?
Download hier gratis onze minigids over vezels! 

Bron: Maag Lever Darm Stichting in samenwerking met Gees van Asperen - Van kleine spruit tot toffe peer. 

Doneer