Zin in zoet: vezelrijke tussendoortjes

Vezelrijke zoete snacks

Soms heb je gewoon zin in een lekker tussendoortje. Iets zoets. Of soms iets hartigs. Gelukkig zijn veel verantwoorde en vezelrijke tussendoortjes in een handomdraai te maken. De drie snacks hieronder zijn ook nog eens hartstikke lekker! Wij verzamelden - voor de zoetekauw - drie recepten voor vezelrijke tussendoortjes. Je maakt ze zo:
Dadel kokos amandelballetjes verkleind

Havermout-kokoskoekje

Knapperig van buiten, zacht van binnen. Vezelrijk door de havermout, kokos en vijgen

Ingrediënten
Voor ca. 16 stuks 

  • 100 gram havermout
  • 50 gram kokosrasp
  • 40 gram kokosvet
  • 25 gram (riet)suiker
  • 4 gedroogde vijgen in stukjes
  • 2 eieren

Bereiding

  • Smelt het kokosvet.
  • Doe de ingrediënten in een kom en roer goed door met een houten lepel.
  • Leg een stuk bakpapier op een bakplaat.
  • Schep vervolgens kleine hoopjes beslag op de bakplaat.
  • Druk de koekjes wat aan en in model met een lepel.
  • Schuif de koekjes 15 minuten in een op 180°C voorverwarmde oven.
  • Laat de koekjes nog een kwartiertje afkoelen.

Vezels

Per dag heeft een volwassene 30-40 gram vezels nodig. Eén koekje bevat zo'n 1,7 gram vezels en 105 kcal.

Dadel-amandelballetjes

Een prima alternatief voor een bonbon voor bij de thee of koffie.

Ingrediënten
Voor 16 stuks

  • 200 gram Medjoul dadels zonder pit
  • 100 gram ongezouten amandelen
  • Paar eetlepels cacao en kokosrasp

Bereiding

  • Pureer de dadels en de amandelen in een keukenmachine.
  • Draai er 16 balletjes van.
  • Rol de helft van de balletjes door de cacao en de andere helft door de kokosrasp.
  • Zet de balletjes in de koelkast om wat op te laten stijven.
  • Haal ze er een half uurtje voor serveren uit.

Vezels

Per dag heeft een volwassene 30-40 gram vezels nodig. Eén dadel-amandelballetje telt 1,6 gram vezels en 75 kcal.

Dadel kokos amandelballetjes verkleind

Fruitspiesje

Hier is eigenlijk geen ingrediëntenlijst voor. Waarom? Alles kan en mag! Varieer volop met lekkere stukjes fruit.

Bereiding:

  • Koop lekker seizoensfruit, snijd het in stukjes en rijg het aan een spiesje. De hoeveelheid vezels is afhankelijk van de soort fruit en de hoeveelheid.

Bron: Maag Lever Darm Stichting

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven