Volkoren pannenkoeken met bonenmix, paprika, maïs en sla

Volkoren pannenkoeken met bonenmix, paprika, maïs en sla

Het is altijd een feest wanneer er pannenkoeken op het menu staan, maar erg gezond zijn ze doorgaans niet. Om de pret niet te bederven hebben wij daarom een lekker én gezond pannenkoekenrecept. Volkoren pannenkoeken zijn vezelrijk en dragen dus bij aan een goede spijsvertering. Met dit heerlijke recept geef je een Mexicaanse twist aan je pannenkoeken en je kunt natuurlijk zelf ook gaan experimenteren met verschillende variaties!

Volkoren pannenkoeken met bonenmix, mais en sla

Ingrediënten
Voor 4 personen

  • 175 g volkorenmeel
  • 25 g tarwezemelen
  • snufje zout
  • 500 ml melk
  • 3 eieren
  • ca. 50 ml. zonnebloemolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 rode puntpaprika
  • 1 blik gemengde bonen, ca. 375 g uitgelekt
  • 1 klein blikje maïs, ca. 140 g uitgelekt
  • optioneel: 100 g kipfilet, in blokjes gesneden
  • vers gemalen peper
  • 12 kerstomaatjes, in vieren
  • 1 zakje (75 g) slamix
  • 40 g gemalen kaas
  • Extra: garde

Vezels

Per portie telt dit recept met volkoren pannenkoeken 18 gram vezels. Vezels zijn heel belangrijk voor het gezond houden van je spijsvertering. De aanbevolen hoeveelheid vezels ligt op 30 gram (voor vrouwen) tot 40 gram (voor mannen) per dag. Met dit gerecht zet je dus al flink wat vezels op de teller! 

Bereiding

  • Doe het meel, de zemelen en het zout in een kom. Giet de helft van de melk erbij en klop met een garde tot een egale massa. Voeg één voor één de eieren toe en klop er goed doorheen. Voeg daarna de rest van de melk toe en mix tot een glad beslag.
  • Verhit 40 ml olie in een koekenpan, giet bij het beslag en meng er goed door. Bak in de achtergebleven olie de eerste pannenkoek. Voor alle volgende pannenkoeken is er dan geen olie meer nodig.
  • Houd de pannenkoeken warm onder een bord of in een oven op 50°C.
  • Maak in tussen de bonenmix. Verhit de overige olie in een braadpan en fruit hierin de uisnippers. Maak de paprika schoon en snijd in blokjes. Fruit de paprika ca. 5 minuten met de ui mee. Voeg de bonenmix en maïs toe en meng door elkaar. Voeg de blokjes gerookte kip toe en breng op smaak met vers gemalen peper.
  • Bedek een pannenkoek met 1/8e van het bonenmengsel, een pluk sla en kerstomaatjes en bestrooi met gemalen kaas. Klap de pannenkoek dubbel.
  • Vul zo ook de overige 7 pannenkoeken en serveer er 2 per persoon.

Eet smakelijk!

Wil je meer recepten, tips en vezelinspiratie ontvangen? 
Download hier gratis onze minigids over vezels! 

Bron: Maag Lever Darm Stichting.

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven