Vezelrijk bananenbrood

Vezelrijk bananenbrood

Onze gouden tip voor een voedzaam ontbijt of tussendoortje: dit vezelrijke bananenbrood. Het recept voor dit bananenbrood is vrij basic, maar een stuk vezelrijker dan de meeste recepten. Dit komt omdat er witte bonen door het beslag gaan, die je niet eens proeft! Wat ook makkelijk is aan een basic recept, is dat je er eenvoudig je eigen draai aan kunt geven. Toevoegingen die je kunt doen zijn bijvoorbeeld gehakte walnoten, stukjes chocolade of gedroogd fruit (zoals rozijnen of cranberry’s).

3. Bananenbrood verkleind

Ingrediënten voor 5 porties

  • 3 rijpe bananen
  • 250 gram cannellinibonen (uitgelekt en afgespoeld)
  • ½ theelepel vanillearoma
  • 100 gram dadels zonder pit
  • 250 gram volkorenmeel
  • 3 eieren
  • 4 theelepels kaneel
  • 150 milliliter amandelmelk
  • 5 gram bakpoeder
  • Plantaardige olie om in te vetten

Ook nodig:

Een bakvorm, keukenmachine/hakmolen of sterke blender

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Maal de banaan, de bonen, het vanillearoma en de dadels fijn in een keukenmachine of blender. Wanneer er een gladde massa ontstaan is, voeg je ook het volkorenmeel, de eieren, de kaneel, de amandelmelk en het bakpoeder toe. Meng dit tot er een glad beslag ontstaat.
  • Vet de bakvorm in met wat plantaardige olie. Giet het beslag in de vorm en zet deze 60 minuten in de oven. Laat het bananenbrood afkoelen en haal het uit de vorm. Verdeel het brood in vijf porties.

Hoeveel vezels?

Dit recept komt uit het boek 'Vezels' van Lisa Dorsman. Een portie bananenbrood bevat maar liefst 10 gram vezels per portie! (En gemiddeld heb je als vrouw zo'n 30 gram nodig, als man 40 gram). 

Wil je meer weten over de hoeveelheid vezels in je voeding? Neem een kijkje in onze vezelmeter

6250 2253 VEZELS verkleind

Bron: 'Vezels' - Lisa Dorsman

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven